Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s genomgång av de omtalade ritningarna. Foto: X & Pablo Torres/SVT

Ritningar på strandhus i Gaza sprids: ”Många har tagit illa vid sig”

Publicerad

Moderna husritningar rakt ovanpå bombade ruiner på Gaza. En bild som påstås visa israeliska byggnadsplaner sprids nu i sociala medier.

– Frågan är om det är en provokation, säger Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Sedan mitten av december har bilden som påstås visa byggplaner på Gazas sönderbombade kust delats av pro-palestinska konton i sociala medier.

Bilden används som bevis för påståenden som sprids i pro-palestinska sammanhang och går ut på att Israel bombar Gaza för att man vill kunna bygga hus vid kusten.

Krig mellan Israel och Hamas
Exempel på inlägg på Facebook och X som handlar om byggbilden. Foto: Faksimil

Kommer från israeliskt byggbolag

Bildsökningar visar att bilden är äkta, men den kommer inte från något konto kopplat till den israeliska staten. Det är ett israeliskt byggbolag som verkar på Västbanken som har publicerat byggskissen på flera sociala medier-plattformar.

Idén framstår som ”vansinnig”, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

– Många palestinier har tagit väldigt illa vid sig av den här skissen, mitt under brinnande krig där tusentals palestinier har dödats, skadats och fördrivits från sina hem.

Det kan röra sig om en provokation snarare än verkliga planer, menar Samir Abu Eid, men bland extrema israeliska bosättare finns många som vill se nya bosättningar i Gaza.

I videon ovan kan du se SVT:s genomgång av bilden – och höra Samir Abu Eid förklara den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet