Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du se AI-undersökningen och höra utrikesreporter Stefan Åsbergs analys. Foto: Johannes Tolf/SVT

Vad är sanningen bakom mannen med krigets kanske kändaste ansikte?

Uppdaterad
Publicerad

SVT testar AI-ansiktsigenkänning för att se: Är det möjligt att ta reda på sanningen bakom mannen som når enorma mängder människor i sociala medier – och som anklagas för att vara skådespelare och Hamas-propagandist?

Sedan början av kriget mellan terrororganisationen Hamas och Israel har inte reportrar kunnat komma in i stängda Gazaremsan.

Detta har skapat ett informationsvakuum som åtminstone delvis fyllts av en typ av medborgarjournalister som befinner sig på Gazas gator och inne på sjukhus, filmar rasade byggnader och döda människor med sina mobiltelefoner och lägger upp på sociala medier.

Denna typ av ”Instagram-reportrar” har av vissa hyllats som viktiga röster från Gaza, och de når stora mängder människor, även i Sverige.

Men de har också blivit del av informationskriget, och hårda anklagelser har riktats mot dem.

”Palestina-Hollywood”

Den tveklöst mest kände representanten för denna grupp är mannen som fått öknamnen ”Mr. Fafo” och ”Mr Pallywood” – Palestina-Hollywood är ett begrepp som i sociala medier används för att påstå att bilder och videor som kommer från Gaza bara är iscensatt Hamas-propaganda.

Mannen heter egentligen Saleh Aljafarawi. Enligt hans Youtubesida är han 26 år gammal och bor i Gaza, och sedan krigets början har han blivit en av informationskrigets huvudpersoner.

Landet Israels officiella konto på X har riktat anklagelser mot Saleh Aljafarawi. Foto: X

Olika påståenden har fått stor spridning i sociala medier, gång på gång, och från israeliskt eller pro-israeliskt håll har en rad anklagelser riktats mot honom.

Anklagelserna består av två huvudsakliga teman.

  1. Att han är en ”krisskådespelare”, att han spelar en lång rad olika roller i fejkad propaganda som sprids på nätet.
  2. Att han, och personer som likt honom filmar i Gaza och delar det i sociala medier, antingen är direkt kopplade till Hamas, eller åtminstone agerar med Hamas goda minne.

Tar hjälp av AI

Med hjälp av AI-ansiktsigenkänningsverktyg och SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg på plats nära Gaza försöker vi ta reda på sanningen.

Inget tyder på att Saleh Aljafarawi är ”krisskådespelare”, men då Hamas styr Gaza kan man utgå från att personer som han står under Hamas kontroll, menar Stefan Åsberg.

– De är både en tillgång och på något sätt också en utmaning.

Se allt detta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.