Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon undersöker SVT: Går det att säga om bilderna som sprids är AI-skapade eller inte? Foto: SVT/TT

Död bebis påstås vara AI-skapad – SVT undersöker bilden

Uppdaterad
Publicerad

Både pro-palestinska och pro-ryska sajter och sidor i sociala medier har spridit påståenden om att en bild på en död bebis som Israels premiärminister delat var AI-manipulerad – och att det egentligen var en hundvalp på bilden.

”Det här är några av de bilder som visades för USA:s utrikesminister Anthony Blinken”, skriver Israels premiärminister Benjamin Netanyahus officiella konto på X.

Enligt inlägget föreställer de tre bifogade bilderna barn dödade av Hamas under dess attack på Israel.

SVT verifierar

Snabbt började pro-palestinska konton i sociala medier hävda att en av bilderna var AI-skapad, en anklagelse som plockades upp från ryskt håll.

Ett exempel på de AI-påståenden som spridits i social medier sedan Benyamin Netanyahus inlägg på X. Foto: Faksimil

Sajten ”War on fakes”, som sedan början av Ukrainakriget producerat stora mängder pro-ryska ”faktakollar” av västvärldens medierapportering, spred AI-anklagelsen vidare. Där påstods det att det var bevisat att Netanyahus bild var AI-genererad, och menade att ”det liknar västs propaganda” om massakern i ukrainska staden Bucha.

Att avgöra om en bild är AI-skapad är inte alltid enkelt.

Det finns en rad verktyg online som hävdar att de kan analysera och bedöma detta. Källan till påståendet att Netanyahus bild var skapad av AI var just ett sånt onlineverktyg – och dessa verktyg är inte alltid särskilt pålitliga, något de i vissa fall själv påpekar.

Samtidigt som detta har andra sannolikt AI-skapade bilder relaterade till kriget mellan Hamas och Israel, föreställande bebisar, spridits i sociala medier – bilder som i flera fall senare dykt upp på pro-palestinska demonstrationer.

I videon ovan går SVT igenom vad vi vet – och vad vi inte vet – om de påstådda AI-bilderna, och testar verktygen själva.

Läs mer om hur SVT verifierar bilder här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet