Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se IDF och Hamas egna bilder och filmer inifrån krigets Gaza, bilder som får stor spridning men som är oerhört svåra att verifiera. Foto: IDF, Hamas

Statsvetaren: Informationsvakuum får falsk information att spridas

Uppdaterad
Publicerad

Från det pågående kriget mellan Hamas och Israel strömmar bilder och rapporter om våld – somliga korrekta, men också en hel del falska nyheter. Och som i alla krig är det svårt att skilja sanning från propaganda.

Anders Persson är statsvetare och expert på konflikten mellan Israel och Palestina. Han menar att det faktum, att det sedan kriget började knappt längre finns några oberoende journalister på plats i Gaza, har skapat ett informationsvakuum, som i sin tur gör att falsk information riskerar att få stor spridning.

Samt att det finns stora skillnader i hur de två krigförande parterna arbetar för att sprida sin bild av konflikten.

– Israel har en väldigt proaktiv mediastrategi med dagliga presskonferenser på flera olika språk, till och med svenska. Man släpper en hel del klipp och bilder från striderna, säger han i Aktuellt.

Enligt Anders Persson är Hamas mer oorganiserade, men sprider en del klipp på mediekanalen Telegram som sägs visa vad som händer i kriget.

Tyst från ledarskapet

– Det finns också en hel del Hamasledare som befinner sig utomlands och som regelbundet uttalar sig. Men det är oklart vilken insyn de har i vad som sker i Gaza och vi har hört väldigt lite från Hamas ledarskap i Gaza sen kriget började.

Enligt Anders Persson har demokratin Israel betydligt större trovärdighet än terrororganisationen Hamas, som förvandlat Gaza till ett av världens mest auktoritära samhällen med stor ofrihet för granskande journalister.

Samtidigt poängterar han att båda vid tidigare tillfällen gjort sig skyldiga till att sprida vilseledande information.

– Man ska ha en hälsosam dos av skepticism med sig mot alla sidor som är inblandade i ett krig.

Läs mer om hur SVT verifierar bilder här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.