Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du se exempel på bilder som påstås visa kriget mellan Hamas och Israel, men som sannolikt är AI-skapade. Foto: SVT/Faksimil

Så kan AI-bilder påverka kriget mellan Israel och Hamas

Uppdaterad
Publicerad

”Det här är inte en skräckfilm, det här är verkligheten i Palestina” står det i ett inlägg på Instagram. Men bilden som inlägget delar visar inte verkligheten i de palestinska områdena, utan är helt och hållet AI-genererad. Och den är inte ensam i sitt slag.

”En markant ökning.”

Så beskriver säkerhetsexperten Mollie Saltskog mängden AI-genererat innehåll som spridits i sociala medier i samband med kriget mellan Hamas och Israel, jämfört med första månaden av kriget i Ukraina – bara lite mer än ett och ett halvt år tidigare.

SVT verifierar

Bilderna visar inte sällan gråtande barn, mitt bland ruiner, rök och dimma, och delas på sociala medier med text som på olika sätt antyder att det vi ser i bilderna är äkta.

Exempel på två Instagraminlägg som spridit AI-bilder. Foto: Faksimil

Felaktiga palestinska flaggor

I de sannolikt AI-skapade bilderna SVT har tittat syns kroppsdelar som är felritade, palestinska flaggor som har felaktiga mönster, och bilderna är ofta stiliserade med överdrivna situationer.

– Framför allt i slutet av 2022 så fick allmänheten större tillgång till AI-verktyg, och det har bidragit till att tröskeln att generera AI-innehåll har blivit lägre, säger Mollie Saltskog.

Men hur påverkas kriget av att AI-bilder sprids i hög utsträckning, och av vissa ses som äkta bilder från Gaza?

I videon ovan kan du se exempel på bilder som sannolikt är AI-skapade, och höra säkerhetsexpertens analys av hur de kan påverka kriget nu – och framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet