Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
WFP:s operativa chef: Läget är helt desperat Foto: Fatima Shbair

Larmet: Nästan alla internflyktingar i Gaza lider av matbrist

Uppdaterad
Publicerad

93 procent av Gazas internflyktingar har inte nog med mat, visar en rapport framtagen av FN:s livsmedelsprogram (WFP). Att desperationen växer är tydligt för de hjälparbetare som befinner sig på marken.

– Det är en allt mer ohållbar situation. Lag och ordning håller på att bryta samman, säger WFP:s operativa chef Carl Skau i Agenda.

Rapporten från WFP bygger på intervjuer med invånare i Gaza utförda under och efter det eldupphör som Israel och Hamas inledde i slutet av november. Den visar att läget förvärrats sedan dess – och det snabbt.

Under eldupphöret bedömdes 38 procent av Gazas hushåll befinner sig i akut hungersnöd. Efter att striderna återupptogs steg den siffran till 56 procent. Andelen internflyktingar som inte får i sig tillräckligt med mat steg samtidigt från 83 till 93 procent.

Krig mellan Israel och Hamas

I början av december uppskattade FN antalet internflyktingar till runt 1,8 miljoner.

Ilska, frustration och rädsla

Carl Skau, som själv nyligen besökte Gazas södra delar, beskriver läget på marken som en humanitär katastrof.

– Det är fullt med folk på gatorna, människor rör sig vilset omkring, Det är mycket rädsla och de temporära lägren är fullständigt överfulla, säger han.

Vid sidan om rädslan finns också mycket ilska och frustration hos de människor som flytt. Det leder i sin tur till problem för hjälparbete, som får allt svårare att dela ut förnödenheter under ordnade former, förklarar Skau.

– Det är så pass desperat nu. Man vet inte när man ska få förnödenheter eller mat igen. Därför vill man försäkra sig om att få med sig så mycket som möjligt.

Vinter och regn väntar

Det som krävs för att förbättra situationen är enligt Carl Skau dels att större av volymer av förnödenheter släpps in i Gaza. Då behövs fler öppna gränsövergångar inte minst i landremsans norra delar.

I ett andra steg krävs ett nytt humanitärt eldupphör så att hjälpen kan distribueras på ett säkert sätt.

Att sådana lösningar kommer på plats snabbt är avgörande, menar Skau. Inte minst när vintern och dess väntade regnstormar står för dörren.

– Det är nästan svårt att föreställa sig hur läget kommer att vara i de här temporära tältlägren om det också blir regn och kyla. Den sanitära situationen är absolut fruktansvärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet