Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bränner det tills det inte finns något kvar av det här stället” – bilder som soldaterna själva publicerat visar hur de tänder eld på förnödenheter. Foto: insamlade bilder från AP

Israeliska soldater fördöms för ageranden i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Videoklipp sprids på israeliska soldater som dansar och sjunger ramsor om att erövra Gaza – och tänder eld på förnödenheter. Israels militär fördömer agerandena och säger att man kommer att vidta disciplinära åtgärder.

Under de senaste dagarna har det cirkulerat bilder och videor på israeliska soldater i Gaza. Ett av videoklippen visar en stor grupp soldater som dansar och sjunger en ramsa som bland annat innehåller textraden: ”Jag har kommit för att erövra Gaza”.

Ramsan baseras på en fotbollsramsa för laget Beitar Jerusalem vars dedikerade fans har varit kända för rasistiska ramsor och stökigt beteende.

Krig mellan Israel och Hamas

Soldater försöker tända eld på förnödenheter

Nyhetsbyrån AP har verifierat omgivningen, uniformerna och språket som hörs i videon – vilket överensstämmer med oberoende rapporter från kriget.

AP har också tagit del av videoklipp som verkar ha lagts ut av soldaterna själva. Där syns bland annat en soldat flytta muslimska bönemattor till ett badrum och en soldat som filmar underkläder i någons hem.

På en bild syns en soldat posera vid en spraymålad text på en byggnad där det står ”I stället för att sudda ut graffiti, låt oss sudda ut Gaza”.

En annan video visar soldater som försöker tända eld på en lastbil med vattenflaskor och vad som verkar vara lådor med godis.

Disciplinära åtgärder

Under söndagen kommenterade Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären (IDF) agerandena. Han menar att de är isolerade fall.

– I alla händelser som inte överensstämmer med IDF:s värderingar kommer kommandon och disciplinära åtgärder vidtas, säger han.

– Soldater i fält är skyldiga att agera professionellt och etiskt, och vi kommer inte kompromissa med detta, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet