Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stark militär närvaro och palestinska grannar – hör Anita Tucker om förhoppningarna på en framtid i Gaza. Foto: Johannes Tolf/SVT

Israeliska bosättare gör sig redo att återvända till Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Med Gazas framtid hängande i luften gör sig nu israeliska bosättare redo att återvända till landremsan. Detta trots varningar om att en förnyad ockupation inte skulle gå hem hos Israels allierade.

– Gaza var mitt hem i 30 år, säger israeliska Anita Tucker som nu hoppas kunna flytta tillbaka.

Sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut i början av oktober har Israels långsiktiga mål varit relativt svårtytt. Premiärministern Benjamin Netanyahu har i ett skede uttryckt att Israel har för avsikt att ta över ”säkerhetsansvaret” i området för att senare prata om upprättandet av ett ”civilt styre”.

I en uppmärksammad intervju med Fox News förnekade han att Israel har för avsikt att återockupera området.

– Vi strävar inte efter att erövra Gaza, vi strävar inte efter att ockupera Gaza och vi strävar inte efter att styra Gaza, sade Netanyahu.

Varningar från USA

Uttalandet från Netanyahu kom efter att flera länder, däribland USA och Storbritannien, markerat mot idén om en förnyad ockupation av Gazaremsan.

– Det vore ett stort misstag av Israel att ockupera Gaza, sa exempelvis USA:s Joe Biden i en intervju med amerikanska 60 minutes i oktober.

Israels tidigare ockupation av området tog sin början 1967. Det dröjde sedan ända till 2005 innan den dåvarande premiärministern Ariel Sharon beordrade de israeliska bosättarna att lämna området. Syftet var då att stärka Israels internationella status och säkerhet.

”50 000 har redan skrivit upp sig”

Kriget har dock väckt förhoppningar om att kunna återvända hos de stora grupper israeliska bosättare som tidigare kallat Gaza sitt hem. Bland dem finns Anita Tucker, som bodde i Gaza i trettio år.

– Jag har hört att 50 000 personer redan skrivit upp sig som villiga att åka tillbaka. De är redo, och så snart någon säger att det är säkert kommer vi att åka, säger hon till SVT.

Hör Anita Tucker om planerna på att återvända till Gaza i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten mellan israeler och palestinier går så långt tillbaka att den ofta kommit att kallas för konflikternas konflikt. Se SVT:s sammanställning i spelaren. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.