Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är rädd för att dö innan jag får träffa min familj.” – Tioåriga Naseem Mohra i Gaza är njursjuk. Foto: Reuters

Tioåriga Naseem i Gaza är njursjuk: ”Vill att kriget ska ta slut”

Uppdaterad
Publicerad

Naseem Mohra, 10 år, är njursjuk och behöver regelbunden dialysbehandling.

Men på vägen till sjukhuset arresterade israeliska styrkors hans far – och nu ligger han ensam på sjukhuset och väntar på krigsslutet.

– Jag är rädd för att dö innan jag får träffa min familj, mina släktingar och mina syskon, säger Naseem till Reuters.

Naseem Mohra berättar att israeliska styrkor arresterade hans far när de var på väg till ett sjukhus i södra Gaza för akut dialysbehandling. En granne, Adel Haniyeh, reste söderut genom Gaza med sina egna barn när han såg Naseem och gick med på att ta hand om honom.

– Pojken är i dåligt skick, säger Adel Haniyeh.

Han berättar att det är lång kö till behandlingen på Abu Yousef Al Najjar-sjukhuset i Rafah.

– Ibland väntar jag till kvällen och ibland till natten innan det är vår tur.

”Vill att kriget ska ta slut”

Naseem Mohra berättar att han istället för att få dialysbehandling fyra dagar i veckan och i fyra timmar nu får behandling i två timmar och två dagar i veckan.

– Jag vill att kriget ska ta slut så att vi kan återvända till våra hem och jag kan återgå till mitt normala liv. Jag kan inte leka och springa med barn som andra.

Läkare vid sjukhuset säger att bränslebrist och otillräckliga medicinska förnödenheter gör att arbetsförhållandena är mycket svåra. Stora antal patienter och mycket användning av dialysmaskinerna gör att maskinerna inte fungerar som de ska dagligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.