Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna inifrån sjukhuset Foto: Reuters

IDF lämnar al-Shifasjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med sepsis, döda kroppar och tomma förråd. Israel drar sig tillbaka från storsjukhuset al-Shifa i Gaza stad, som varit föremål för militära framstötar och ”precisionsstrider” flera gånger under det pågående kriget.

Uppgifterna om att stridsfordon och soldater nu dras tillbaka från det stora sjukhuset kommer från vårdmyndigheten i Gaza, som kontrolleras av terrorstämplade Hamas. Även Israels militär (IDF) bekräftar det i ett uttalande.

Liken efter tiotals människor, vissa av dem förruttnade, ska ha hittats vid och i fastigheten. En AFP-journalist och vittnen på plats bekräftar att militärfordon lämnat platsen.

Krig mellan Israel och Hamas

Delar av sjukhuset rapporteras ha satts i brand och området har skakats av flygräder och granateld.

– Obeskrivligt. Ockupationen förstör alla former av liv, säger Yahia Abu Auf, som bor nära sjukhuset, till nyhetsbyrån AP.

Han säger att bulldozrar förstört delar av området, men att patienter och vårdpersonal fortfarande finns kvar i byggnaderna.

Mänskliga sköldar?

Den aktuella framstöten inleddes den 18 mars och Israel har tidigare påstått att 200 militanta extremister dödats vid al-Shifa. Man har också visat bilder som sägs föreställa vapen och pengar som beslagtagits på sjukhuset, men allt material är svårbedömt för tredje part.

Israel har upprepade gånger anklagat islamiströrelserna Hamas och Islamiska jihad för att förskansa sig på sjukhus, skolor och i tunnlar under tätbebyggda stadsmiljöer samt använda civila som mänskliga sköldar.

En kvinna sitter bland rasmassorna vid al-Shifasjukhuset Foto: AFP

Varning om svält

Hamas tillbakavisar kritiken och förnekar att man använder sjukhus i militärt syfte. Tiotusentals Gazabor har sökt sig till områdets sjukhus i jakt på skydd undan Israels bombardemang samt vård och rent vatten.

Det pågående kriget utlöstes av Hamas koordinerade attack mot Israel den 7 oktober. Då dödades omkring 1 200 mestadels civila i brutala massakrer, och över 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med massiva flyg- och markoperationer, en total belägring av Gaza och löfte om att tillintetgöra Hamas. Enligt hälsomyndigheten i Gaza har nära 33 000 människor dödats.

FN har upprepade gånger krävt ett eld upphör och varnat för att Gaza är på gränsen till svält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet