Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Israelkännaren: Här är tre orsaker till att det ultraortodoxa undantaget diskuteras just nu. Foto: SVT/TT

Ultraortodoxa undantaget splittrar Israel

Uppdaterad
Publicerad

Ultraortodoxa judars undantag från israelisk militärtjänst ser ut att försvinna – men frågan är en utmaning för premiärminister Benjamin Netanyahu och koalitionsregeringen.

– Potentiellt skulle det kunna få Netanyahus koalitionsregering att falla, säger Israelkännaren Anders Persson.

Ultraortodoxa judar i Israel kan välja att studera religion i stället för militärtjänstgöring. Upp till 26 år ålder kan ultraortodoxa också få statligt bidrag för studierna.

Israels högsta domstol har slagit fast att undantaget är diskriminerande och regeringen har haft fram till i dag, den 31 mars, att ta fram en ny lagstiftning som ska klubbas senast 30 juni.

I veckan begärde Netanyahus regering mer tid – domstolen gav ytterligare en månad men beslutade samtidigt om att frysa bidraget för religionsstudier från och med måndagen den 1 april.

Israels centralbank varnade under söndagen för ekonomisk skada om fler ultraortodoxa judiska män inte går med i landets militär.

”Finns inga omedelbara lösningar”

De ultraortodoxa samarbetspartierna hotar med att lämna regeringen om undantaget försvinner – och de sekulära hotar med att lämna om undantaget blir kvar.

Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, säger att frågan är mycket snårig för Netanyahu.

– I nuläget så förefaller det inte finnas några omedelbara lösningar.

Samtidigt har Netanyahu en historia av att överleva politiska kriser.

– Netanyahu kallas ibland för ”magikern”. Vi får se ifall han har en kanin som han kan dra ur sin hatt och hitta en magisk lösning på det här. Eller en kompromiss, eller en ny förhalning.

Det som enligt Persson talar emot en regeringskollaps är att inget av partierna ser ut att kunna tjäna på ett nyval.

Undantag sedan 1948

De flesta judiska män i Israel har en obligatorisk plikt att tjänstgöra inom militären i minst tre år. Judiska kvinnor har en obligatorisk tjänstgöring på två år.

Ultraortodoxa judar har sluppit tjänstgöring sedan Israel bildades 1948. Sedan dess har gruppen vuxit och utgör 13 procent av Israels befolkning – och om 40 år spås andelen ultraortodoxa utgöra en tredjedel av landets befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.