Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Netanyahus tal: ”Skulle lamslå Israel i minst ett halvår”. Foto: JACK GUEZ/AFP/ILIPBC

Israel: Största protesterna sedan kriget började

Uppdaterad
Publicerad

Stora demonstrationer mot regeringen har pågått i Israel under helgen. Anhöriga till gisslan i Gaza kräver bland annat ett nyval. Premiärminister Benjamin Netanyahu svarar nu på kritiken:

– De första att välkomna ett val är Hamas, säger han i ett tv-sänt tal på söndagen.

I flera dagar har tusentals människor samlats i olika delar av landet för att protestera mot Netanyahu i vad som beskrivs som de största demonstrationerna sedan krigets start.

Över 100 000 uppges ha samlats framför landets parlament Knesset i Jerusalem, enligt The Times of Israel som hänvisar till organisatörer.

Krig mellan Israel och Hamas

De protesterande har bland annat blockerat vägar genom att starta bränder och polisen har tagit till flertalet åtgärder för att skingra folkmassorna.

Under söndagskvällen använde polisen till exempel skunkvatten, ett illaluktande medel, för att skingra demonstranter som blockerade Begin Boulevard i Jerusalem, rapporterar Haaretz.

Svaret: Nyval hindrar oss att nå våra mål

Trots alla påtryckningar har premiärministern inga planer på att ta initiativ till nyval eller ändra fokus krigspolitiskt.

– Jag arbetar för att få hem gisslan, inte för att det ska se ut som att jag anstränger mig, säger Netanyahu i ett tv-sänt tal och tillägger:

– Ett val skulle hejda förhandlingarna och få ett slut på kriget där vi inte uppnår våra mål. Och de första att välkomna detta skulle vara Hamas, säger han enligt The Times of Israel.

Proteströrelsen har satt upp ett tältläger utanför Knesset. Aktionen väntas pågå i fyra dagar, enligt israeliska medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet