Palestinas president Mahmoud Abbas t.v. och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan t.h. under OIC:s toppmöte som sammankallades akut efter president Trumps utspel om Jerusalem i förra veckan. Foto: TT

OIC: USA har spelat ut sin roll som fredsmedlare

Uppdaterad
Publicerad

USA:s presidents beslut om Jerusalem belönar Israel för ”terrorhandlingar”, säger Turkiets president i ett tal på den muslimska världens toppmöte i Istanbul. Efteråt klargjorde mötesdeltagarna att USA har spelat ut sin roll i fredsprocessen mellan Israel och de palestinska myndigheterna.

Enligt den islamiska samarbetsorganisationen OIC har USA diskvalificerat sig som medlare i konflikten mellan Israel och Palestina efter USA:s beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och erkänna staden som Israels huvudstad.

I ett uttalande fastslår OIC att östra Jerusalem är palestiniernas huvudstad och deltagarna uppmanar alla länder att erkänna ”staten Palestina och östra Jerusalem som dess ockuperade huvudstad”.

Enligt AFP är det ett slutligt uttalande medan Reuters kallar det för ett utkast.

Fullt FN-medlemskap

De turkiska och palestinska ledarna satte ett skarpt tonläge i sina öppningstal på mötet, som sammankallades akut efter president Trumps utspel om Jerusalem i förra veckan.

Natolandet Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som står värd för mötet, kallar Israel ett land präglat av ockupation och terror.

Han manade omvärlden att öka takten i samarbetet med palestinierna, och att släppa in det palestinska folket i fler internationella organ.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att de palestinska myndigheterna nu via säkerhetsrådet kommer att ansöka om fullvärdigt medlemskap i FN, rapporterar Reuters.

Diskvalificerat som fredsmedlare

Redan innan mötet avslutats konstaterade Abbas att USA i och med Trumps utspel har diskvalificerat sig från försöken att sluta fred mellan israeler och palestinier.

”Från och med nu” accepterar palestinierna inte något amerikanskt deltagande i fredsprocessen, förklarade Abbas, enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet