Frankrikes premiärminister Édouard Philippe lade fram planen för arbetsgivare och fackförbund. Arkivbild. Foto: TT

Ojämlika löner kan ge böter i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Franska företag får tre år på sig att få bort löneskillnader mellan män och kvinnor, annars kan bolagen få böta. Det är planer som har lagts fram för fack och arbetsgivare.

Män har i snitt 24 procent högre årslön än kvinnor i Frankrike, trots en 45 år gammal lag om lika lön för lika arbete, rapporterar le Monde. Av detta är det ungefär nio procentenheter som inte kan kopplas till konkreta omständigheter såsom sysselsättningsgrad, erfarenhet, utbildning eller ansvarsområde – och det är framförallt denna skillnad man vill komma åt med hjälp av det nya förslaget.

Tanken är att alla företag med fler än 50 anställda ska installera särskild programvara som i lönesystemen övervakar så att det inte uppstår orättvisa skillnader. Regeringen planerar också att flerdubbla antalet kontroller för att se till att företagen verkligen använder sig av systemet.

Om orättvisa löneskillnader upptäcks får företagen tre år på sig att åtgärda skillnaden, eller riskera böter på motsvarande en procent av företagets sammanlagda löneubetalningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer