Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos president Hashim Thaci. Arkivbild. Foto: TT

Ökad spänning mellan Serbien och Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen ökar mellan Serbien och Kosovo. Detta sedan Kosovos president Hashim Thaci besökt en omstridd del av norra Kosovo, tre veckor efter att Serbiens president Aleksandar Vucic retat upp Pristina genom att åka till samma område

– Kosovo är ett, unikt, självständigt och ett suveränt land, sade Thaci till medier vid den konstgjorda sjön Gazivode i området, vars befolkning huvudsakligen består av etniska serber.

Serbien och Kosovo bråkar om överhögheten över området, och kosovanska säkerhetsstyrkor håller sig generellt därifrån.

Nu anklagar Belgrad kosovansk polis för att ha tagit kontroll över sjön och för att tillfälligt ha frihetsberövat fyra arbetare. Pristina å sin sida säger att poliserna var där av säkerhetsskäl vid Thacis besök och att ingen gripits.

Svarar med ökad beredskap

Serbiska regeringen svarar med ökad beredskap för sina styrkor.

– Jag har beordrat polischefen att sätta alla specialpolisenheter i landet i högsta beredskap, säger inrikesminister Nebojsa Stefanovic.

Enligt Marko Djuric, chef för serbiska regeringens kontor för Kosovofrågor, har även militären fått höjd beredskap.

President Vucic – som besökte området några dagar efter ett försök till förhandlingar med Thaci – väntas tala till nationen senare under lördagen.

Demonstration i Pristina

Under lördagen demonstrerade också tusentals människor i Pristina mot Thacis planer på att byta landområden med Serbien, rapporterar AFP.

-Han har inte mandat att förhandla om det, sade Albin Kurti, ledare för det vänsternationalistiska partiet Självbestämmande, till deltagarna.

Självbestämmande blev det största partiet i valet i fjol, med nästan 30 procent av rösterna. Men Albin Kurti är svuren motståndare till presidenten och alla närmanden till Serbien.

-Ned med Thaci! Ned med Thaci! skanderade demonstranterna.

Fakta: Kosovo och Serbien

Efter att i praktiken ha brutit sig loss från den tidigare serbiska kontrollen utropade Kosovo självständighet 2008. Landet har erkänts av drygt 100 länder inom FN, däribland Sverige, men inte av Serbien och Ryssland.

Sedan flera år tillbaka håller EU en dialog mellan de styrande i länderna för att normalisera relationen, något som är ett måste för att kunna avsluta Serbiens pågående förhandlingar om medlemskap i EU.

Inga genombrott har gjort i förhandlingarna, trots förslag om gränsändringar och markbyten.

Kosovos 1,8 miljoner invånare är i huvudsak kosovoalbaner medan serber bor i enklaver, främst i de norra delarna, nära gränsen till Serbien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.