Amedy Coulibaly var en av tre terrorister som slog till i Paris i januari i år. Nu visar spaning att en fjärde person, enligt polisens teori en känd islamist, koordinerat terroristerna. Foto: TT

Okänd medhjälpare skickade order under terrordåden i Paris

Uppdaterad
Publicerad

En hittills okänd person var inblandad i planeringen av de blodiga terrordåden som skakade Paris i januari i år, då 17 personer mördades. Detta enligt polisutredningen som Le Monde har tagit del av.

En person ska ha samordnat och dirigerat terroristerna bröderna Chérif och Saïd Kouachi, som i januari i år mördade tolv personer inne på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris, samt en polis på gatan utanför.

Även Amedy Coulibaly, som mördade en polis och sedan fyra personer ur den gisslan han tog i en matbutik i Paris, ska ha fått hjälp av samma person.

Samtliga tre gärningsmän dödades av fransk polis under ingripanden efter dåden.

Som bevis för den fjärde personens koppling till terroristerna har man hittat meddelanden skickade mellan denne och gärningsmännen. Utredarna jobbar fortfarande med att precisera medhjälparens identitet, vilket försvårats av gärningsmännens bruk av olika IP-adresser och enbart fragmentariska mejl, stundtals krypterade.

Skickade order under pågående dåd

Bilden av personen börjar dock bli tydligare. Tidningen Le Monde kan avslöja faktiska meddelanden, skickade från medhjälparen till terroristerna på Paris gator medan dåden pågick.

”Ok, gör vad du ska göra i dag, men enkelt, så kan du gå hem och sova. Sedan gömmer du dig och kollar adress 1 varje dag: Indikationer på att du snart kommer få vänner till hjälp. Gör dig av med chippet, hoppa nu över adress 1, slut adress 2,” skrev medhjälparen till Amedy Coulibaly klockan 14 den 7 januari – två timmar efter att bröderna Kouachi genomförde massakern på Charlie Hebdo.

Militanta meddelanden i sms-slang

Meddelandena är skrivna på franska, på sms-slang och med ostrukturerad meningsbyggnad som gör dem något svåra att översätta rakt av till svenska.

Tonen i meddelandena är militant, och personen tycks agera som en sorts befälhavare åt männen på gatan. Som meddelandet ovanför avslöjar finns det också flera tecken på att Amedy Coulibaly skulle ha fått förstärkning av fler potentiella gärningsmän inför sin attack på polisen och senare sitt gisslantagande.

Tesen stärks dessutom av att Coulibaly har skickat flera filer under rubriken ”inventarier” till sin okända medhjälpare, där han beskriver sig ha vapen och skyddsutrustning som skulle räcka till flera personer.

”Vänner inte möjligt, arbeta själv”

Inga medhjälpare dök dock upp vid Coulibalys sida. Som tv-kanalen BFMTV kunde avslöja för några veckor sedan mottog Coulibaly på eftermiddagen den 8 januari, efter att han hade dödat en polis i Paris södra utkanter och dagen innan gisslantagandet, följande meddelande:

”1) Vänner inte möjligt, arbeta helt själv. 2) Om möjligt hitta och jobba tillsammans med zigotos, bra. 3) Om möjligt förklara på film att du ger zigoto verktyg i d:s namn, precisera vilka.”

Zigotos uppges syfta på bröderna Kouachi, i detta läge redan på flykt och jagade av polisen efter massakern på Charlie Hebdo. Bokstaven ”d” ska stå för Daesh, en annan benämning på terrororganisationen IS.

Tecken på koppling mellan al-Qaida och IS

Coulibaly har i en video, upptäckt efter hans död, sagt att han genomförde sina dåd i IS namn, medan bröderna Kouachi sa sig agera på uppdrag av Aqpa, en gren av al-Qaida aktiv på den arabiska halvön.

Utredningen kring terrordåden i Paris har således lyckats visa på att de två terrororganisationerna har ett visst mått av samarbete.

Misstankar om identiteten

Exakt vem den mystiska medhjälparen skulle vara är dock fortfarande långt ifrån klart, men hittills i utredning förekommer enligt Le Monde namn på två misstänkta personer återkommande gånger.

De två är franska jihadister, kända av polisen och har en tydlig relation till Coulibaly och bröderna Kouachi. De ska bland annat alla ha haft samröre med Aqpa på plats i Jemen.

Delade sin sista vilja

Coulibaly skickade också ett sista meddelande av det mer känslosamma och privata slaget till sin medhjälpare:

”Jag skulle vilja att brodern ser efter min fru enligt islams regler. Jag skulle vilja att hon inte blir ensam, att hon får en bra ekonomisk ställning, att hon inte blir övergiven. Särskilt att hon lär sig arabiska, Koranen och religiös vetenskap. Se till att hon får det bra religiöst. Det viktigaste är religionen och tron och till det behöver hon sällskap. Må gud vara med er.”

Meddelandet ovan är skriven på mer välredigerad franska än de tidigare och uppskattas som något av ett sista testamente. Coulibaly syftar på sin änka, Hayat Boumeddiene, misstänkt för medhjälp till dådet men som enligt framtagna bevis flydde till Syrien dagen före sin makes dåd i matbutiken i Paris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet