Oklart samband med klimatförändringarna

Publicerad

Enligt forskarna är kopplingen mellan tornador och klimatförändringarna oklar.

Tornador av det slaget som ödelade förorten till Oklahoma är vanliga i denna del av USA. Men att virvelstormarna blivit vanligare på senare tid finns det inga belägg för.

– Min uppfattning är inte att det har blivit vanligare. Statistiken är inte tillräckligt underbyggd för att man ska kunna säga det, säger Anna Owenius Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Att tromber, tornador och liknande väderfenomen har förekommit mer frekvent de senaste åren och att klimatförändringarna kan tänkas ligga bakom är något som har debatterats livligt.

Klimatförändringarna gör att det finns mer värme och energi i atmosfären, vilket gynnar den här typen av oväder. Men samtidigt går uppvärmningen snabbare i Arktis, där den kalla luften finns. Det kan göra att det blir mindre temperaturkontraster.

Ser ingen koppling

Enligt Anna Owenius Rutgersson går det än så länge inte att se någon tydlig koppling mellan tornados och klimatförändringar.

– Bara för att det är varmare är det inte självklart att det blir fler tornados. Det beror i grunden på temperaturkontrasten mellan varm och kall luft, och temperaturväxlingen blir ju mindre i ett varmare klimat.

Färre men värre?

Inte heller Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, tror att man kan säga något säkert om kopplingen mellan klimatförändringarna och väderfenomen som tornados.

– Det är alltid så med företeelser som är förhållandevis sällsynta att det kan vara väldigt stora förändringar från årtionde till årtionde, även om det för den skull inte behöver vara någon långsiktig förändring.

Meteorolog Per Holmgren säger även han att frågan är komplex. Han tror att det i framtiden kan finnas en tendens att vi kan få se färre men värre väderfenomen.

– De som väl bildas kan få mer energi. Men det är absolut inte så att de både måste bli fler och värre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tornado Oklahoma

Mer i ämnet