Senaste tornadon som drabbade staden Moore. Foto: SVT

Oklahoma hukar inför ny tornado

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång drar himlen ihop sig över det som kallas Tornado alley – och ett sönderbrutet Oklahoma City kan stå inför ännu en prövning.

Bara en och en halv vecka efter att en tornado ödelade delar av staden Moore strax söder om Oklahoma City utfärdas nya varningar för den amerikanska delstaten Oklahoma.

Amerikansk väderlekstjänst spår bland annat tornados och hagel större än tennisbollar.

Tornado Oklahoma

”Atmosfären blir extremt instabilt denna eftermiddag, speciellt i Oklahoma,  samtidigt som vindarna kommer att gynna stormar och åskväder”, rapporterar National Weather Service.

Denna gång rör varningarna två kommuner norr om Oklahoma City.

13.000 hus förstördes

I Moore omkom 24 personer och över 13.000 hus förstördes i vad som beskrivs som en extremt kraftfull tornado.

Många i  Moore söker nu på nytt skydd. Problemet är att bara en tiondel av byggnaderna i de mest utsatta området har tillgång till skyddsrum.

– Underligt, säger Dennis Allen till SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg.

90-årige Allen byggde sitt skyddsrum redan 1957 för att kunna bo kvar i sitt älskade Moore.

21 personer i ett skyddsrum

– En gång var vi 21 personer därnere. Då var det trångt, minns Dennis Allen.

Han har själv tappat räkningen över alla tornados som har drabbat stan, men det grönbleka skyddsrummet har många gånger gjort skillnad på liv och död.

Väderprognosen över området varnar nu återigen för mycket svåra förhållanden. Tornadosäsongen fortsätter alltså i det utsatta området som har en så lång väg tillbaka.

USA:s vädertjänst spår även hårda stormvindar i stora delar av mellanvästern, däribland Chicago, Dallas och Saint Louis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tornado Oklahoma

Mer i ämnet