”En av de värsta katastrofer som drabbat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Med 237 skadade kan dödstalet komma att öka, varnade Oklahomas guvernör Mary Fallin vid en presskonferens. Sökandet efter överlevande fortsätter.

– Vi har sökt igenom de flesta hus, men vi ska söka igenom dem igen. Vi ska gå igenom varje förstört hus tre gånger och vi hoppas bli klara innan mörkret faller, säger Gary Bird, chef för brandförsvaret i Moore.

Styrkan i stormen klassas som den värsta enligt den amerikanska skalan för tornador, vilket innebär att chanserna för överlevnad är näst intill obefintliga om man inte befinner sig i en källare eller ett stormsäkert rum.

”Det kunde varit fler”

– Varje förlorat liv är ett för mycket. Men i förhållande till stormens storlek och styrka är dödssiffrorna låga. Det kunde varit betydligt fler, säger Todd Lamb, vice delstatsguvernör i Oklahoma, i en intervju med CNN.

Dödssiffran anges fortfarande till 24, varav nio barn, med 237 skadade, och myndigheterna tror inte längre att siffrorna kommer att stiga.

– Vi är glada att vi inte hittat fler döda eller skadade den senaste tiden, säger delstatsguvernören Mary Fallin till News Channel 4.

USA:s president Barack Obama höll också presskonferens tidigare på tisdagen, där han förklarade att katastroftillstånd råder i delstaten Oklahoma under natten och lovade att all tillgänglig hjälp skulle sättas in.

– Vi vet fortfarande inte den fulla utsträckningen av skadorna som stormen orsakat, varken de mänskliga eller de ekonomiska, sade Obama.

Skolor saknade säkra rum

Trots att Moore drabbades av en förödande tornado även 1999 saknade de två skolor som totalförstördes i måndagens tromb stormsäkra rum, rapporterar Huffington Post. På en av skolorna – Plaza Tower – omkom sju barn när byggnaden jämnades med marken.

I Oklahoma finns inga krav på att skolorna ska ha stormsäkra rum, men nu höjs röster för skärpta regler.

– Om barnen ska vara där från åtta på morgonen till tre på eftermiddagen så måste de känna sig trygga och byggnaderna måste vara säkra. Det borde vara en självklarhet, säger delstatspolitikern och demokraten Joe

Alla kommer att hjälpa

Presidenten lovade att alla amerikaner kommer att hjälpa befolkningen i Oklahoma såväl materiellt och ekonomiskt som emotionellt.

– Det finns ett tomrum i Moore där det förr fanns vardagsrum, sovrum och klassrum. Vi måste fylla dessa tomrum med kärlek, skratt och gemenskap.

Obama sade att alla tillgängliga resurser ska sättas in i räddningsarbetet och återuppbyggnaden som väntar.

– På ett ögonblick förstördes hela samhällen. Dussintals människor miste livet och många fler skadades. Bland offren finns barn som sökte skydd på den säkraste platsen de vet – deras skolor, sade Obama.

Hjälp att ordna sovplatser

Hjälparbetet i Oklahoma riktar främst in sig på att ordna tillfälliga sovplatser och mat för dem som blivit av med sina hem, enligt Röda korset.

– Vi hade redan personal i Oklahoma City efter tornador som kom på söndagen. Nu försöker vi ta oss ut på vägarna och nå de drabbade områdena så snabbt som möjligt, säger Röda korsets talesperson Alison Koenigbauer till TT.

Trycket på sjukvården i området är stort eftersom även sjukhus i Moore drabbades av tornadon och fick evakuera sina patienter.

Mycket kraftig tornado

Kraften i gårdagens jättetornado låg på den högsta nivån på det amerikanska meteorologiska institutet NOAA:s tornadoskala, skriver AFP.

Tornadon blåste bort hus och slungade iväg bråte över 100 kilometer bort. Vindhastigheten var som mest 320 kilometer i timmen, säger Kelly Pirtle vid NOAA.

Tornadon kan ha orsakat skador för mer än tre miljarder dollar, varnar delstatens försäkringsmyndighet.

Kostnaderna väntas därmed bli större än efter den tornado som 2011 drabbade Joplin, Missouri och dödade 158 människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tornado Oklahoma

Mer i ämnet