Ökning av antalet smittade i covid-19 i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av covid-19 ökar kraftigt i Florida, USA. För ett par dagar sedan noterades den högsta siffran för antalet bekräftade fall under ett dygn när 15 000 nya fall av covid-19 rapporterades in. Det är ett nytt dagligrekord för en enskild delstat i USA.

Såväl antalet smittade som antalet dödsfall till följd av coronaviruset ökar kraftigt i Florida i USA. Över 4 300 personer har dött sedan coronaviruset tog fart i delstaten. Det här sammanfaller med en tid då Florida har börjat lätta allt mer på restriktionerna och är en av de delstater som är hårt drabbade tillsammans med New York och Kalifornien.

Efter rekordnoteringen i söndags med flest antal smittade fall per dag inför Florida nu återigen restriktioner.

-  Det stängs ner lite här i Florida och i Miami råder utegångsförbud. I Miami där jag befinner mig så har man vidtagit en del olika åtgärder till exempel stängt biografer och lite annat, en repris på vad man har sett under våren, säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi på plats i Florida.

Ökad testning

Samtidigt betonar president Donald Trump att fler människor testas för coronavirust i landet vilket han menar dels kan förklara siffrorna.

-  En del av ökningen beror på att det testas mer så det är en viktig skillnad men den står inte för hela skillnaden utan man ser också ett ökat antal människor som läggs in på sjukhus här i Florida. Samma sak vad gäller dödsfallen som vänt uppåt både i Florida men även i ett antal delstater runt om i USA, säger Fouad Youcefi.

Finns en oro

Även den populära nöjesparken Disneyworld har meddelat att man delvis öppnar upp med restriktioner vilket har väckt kritik runt om i landet. Samtidigt som det sker mitt under en pandemi och med ett högt tryck på sjukvården. I Florida är reaktionerna blandade enligt SVT:s reporter.

-  Florida är långt ifrån att närma sig New York vad gäller dödstal än så länge men där finns en oro. Men det finns också en annan sida av det, människor är trötta på olika besked, människor behöver återgå till sina arbeten och människor behöver pengar för att överleva. Och där finns då en kritik även här i Florida mot att man vidtar utegångsförbud och stänger barer och annat, säger Fouad Youcefi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.