Santa Monica, Kalifornien. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Kalifornien stänger restauranger och barer igen

Publicerad

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom backar från försöket att öppna delstaten efter att antalet coronafall ökat kraftigt. Under måndagen valde han att stänga inomhusrestauranger, barer, biografer, djurparker och museer i hela delstaten.

– Vi ser en ökad spridning av viruset. Det är bara att inse att covid-19 inte kommer att försvinna någon gång snart, utan att det kommer att dröja tills det finns ett vaccin eller en effektiv medicin, säger Gavin Newsom till Los Angeles Times.

Gym och kyrkor stängs

Restauranger får fortsatt servera mat utomhus och leverera hämtmat, men inomhusverksamheten stoppas.

Guvernören meddelade också att de 30 av de värst coronadrabbade kommunerna även kommer att få stänga verksamheter som gym, kyrkor, hårsalonger, köpcentrum och icke-nödvändiga kontor, enligt New York Times.

– Vi återgår till en variant av vår ursprungliga stanna hemma-order, säger Gavin Newsom.

Kalifornien var den första delstaten i USA att införa en obligatorisk stanna hemma-order i mars.

Beskedet innebär att delstaten backar från sina försök att öppna upp igen. Kalifornien började återöppna en del verksamheter i maj månad.

I söndags rapporterades 8 358 nya konstaterade coronasmittade i Kalifornien. Totalt har nästan 330 000 smittats i delstaten och mer än 7 000 människor har avlidit till följd av viruset.

Forsatt distansundervisning

Los Angeles och San Diegos skoldistrikt, som är de två största skoldistrikten i Kalifornien, meddelade under måndagen att de planerar att fortsatta med distansundervisning när skolorna öppnar i augusti. Detta med anledning av de många fall av coronavirus i delstaten, skriver Reuters.

Skoldistrikten säger i ett uttalande att de kommer att fortsätta arbeta för att kunna återgå till traditionell klassrumsundervisning under läsåret 2020-21.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet