USA för första gången över 50 000 fall på en dag

Uppdaterad
Publicerad

Stängda barer, biosalonger och utegångsförbud. USA gör sig nu redo en ny våg av coronavirus efter att en rad delstater sett ökningar av antalet smittade och antalet fall som lagts in på sjukhus.

50 000. Så många nya fall av coronaviruset registrerades i USA under onsdagen. Det är fler fall än under de veckor i april då USA drabbades som hårdast av pandemin.

De delstater som just nu drabbas hårdast är Texas, Arizona, Kalifornien och Florida, som ingår i det som brukar kallas för USA:s solbälte. Men även Georgia, South Carolina och en rad andra delstater ser antalet nya fall öka allt mer.

En delförklaring är att antalet som testas ökat, men på många håll har antalet patienter på sjukhus med covid-19 också ökat, bland annat i Texas, där Houston-området är värst drabbat.

”Vi blir överväldigade”

Joseph Varon är chefsläkare på United Memorial Medical Center i norra Houston. Han jobbar 20-timmarspass just nu. Här, som på de flesta andra sjukhus i området är intensivvårdsplatserna slut.

Nu förvandlar man andra avdelningar till intensivvårdsavdelningar.

– För några månader sedan såg vi det här i New York. Vi blir överväldigade av antalet nya patienter som kommer till sjukhuset med allvarliga fall av coronaviruset. Fortsätter det såhär så kan det gå åt helvete, säger han.

För två veckor sedan låg drygt 2 000 Texasbor på sjukhus med covid-19. Nu har den siffran ökat till i snitt nästan 7 000 för senaste veckan, enligt Texas hälsodepartement.

– Patienterna vi ser i dag är tio gånger sjukare än patienterna vi såg för två månader sedan. Många patienter kommer in sent. De skjuter på det och tänker att det bara är en förkylning. Och när de väl kommer hit är de nästan döda, säger Joseph Varon.

Inför utegångsförbud

Texas republikanske guvernör Greg Abbott har nu beordrat barer att stänga. I Arizona stänger gym och biosalonger och i Florida stänger man stränder och inför ett utegångsförbud under den stundande nationaldagen i USA den fjärde juli.

Totalt har ett 20-tal delstater pausat återöppnandet eller infört restriktioner på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.