Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ola Bini efter beskedet om att han frias från anklagelserna om dataintrång i Ecuador. Foto: Privat

Ola Bini friad: ”Överlycklig”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska programmeraren Ola Bini har friats från sina anklagelser om dataintrång i Ecuador. Efter nio dagars förhandlingar kom rätten med sitt beslut efter bara en timma.

– Jag är naturligtvis överlycklig. Det var väldigt oväntat. Det är en jättestor seger, säger Ola Bini.

Allt är dock inte över för svensken ännu. Efter att rätten lämnar sitt skriftliga beslut har åklagaren och de andra parterna i fallet möjlighet att överklaga under tre dagar.

– Jag kommer spendera så mycket tid jag kan med min familj. Vi kommer antagligen jobba hårt med att få ut meddelandet av vad som hänt här. Om de försöker att attackera mig igen är vi väl förberedda för det, säger Ola Bini.

Fallet mot Bini har av många beskrivits som politiskt motiverat och hans bekantskap med Julian Assange har använts mot honom i fallet.

–  Jag har dedikerat mitt liv åt att försvara personers säkerhet speciellt från perspektivet av digitala rättigheter. Att bli anklagad för precis motsatsen är ungefär så långt ifrån mitt perspektiv på världen man kan komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.