Det finns inga bevis för att implantaten skulle vara så farliga, meddelade den brittiska regeringen efter att ha granskat en larmrapport som antydde att implantaten kunde vara mer benägna att spricka än vad som tidigare varit känt.
Däremot kommer den statliga brittiska hälsomyndigheten NHS att gratis ta bort implantat för oroliga kvinnor som opererat in dem genom NHS.
”Förebyggande åtgärd”
Några timmar senare kom det tyska hälsovårdsmyndigheternas rekommendation där man uppmanade kvinnor med implantaten att som ”förebyggande åtgärd” ta bort de aktuella implantaten.
Även Tjeckien uppmanar de cirka 2.000 tjeckiska kvinnor som bedöms ha implantaten att avlägsna dem. Myndigheterna i Tyskland har inte angett hur många kvinnor i landet som har de aktuella implantaten – utan endast att det finns 19 fall i landet där silikon har läckt från implantaten.
I Sverige har Läkemedelsverket konstaterat att det inte föreligger någon akut hälsofara för de cirka 4.000 kvinnor som bär PIP-bröstimplantat. Verket samarbetar nu med andra myndigheter för att samla ytterligare information om implantaten samt utreda riskerna.
TT
Fakta: PIP-implantaten
• De aktuella bröstimplantaten tillverkades av det numera nedlagda företaget Poly Implant Prothese, med förkortningen PIP.
• I Sverige bär cirka 4.000 kvinnor PIP-implantat. I världen handlar det om hundratusentals.
• Implantaten har enbart använts inom kosmetisk plastikkirurgi.
• Efter att ovanligt många implantat spruckit och åtta fall av tumörer i brösten uppdagats förbjöds all användning av implantaten i mars 2010.
• Den 23 december förra året meddelade den franska tillsynsmyndigheten AFFSAPS att det inte finns något påvisat orsakssamband mellan de rapporterade cancerfallen och PIP-implantaten.