Oron växer för att konflikten mellan Iran och USA ska gå ut över oljetrafiken på Persiska viken. Foto: Dan Rosenbaum, AP/TT

Oljepris rusar efter raketattack

Uppdaterad
Publicerad

USA:s överraskande raketattack mot ett flertal höga iranska militärer ökar osäkerheten kring världsekonomin. En omedelbar följd är att priset på olja stiger kraftigt.

Prisökningen är en konsekvens av USA:s raketattack mot Bagdads flygplats där bland annat Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades.

Nyheten fick omedelbara reaktioner på oljemarknaden där just Iran är den näst största producenten med 3,4 miljoner fat dagligen.

Brent-oljan har under morgonen stigit till som mest 69:16 dollar per fat, en uppgång med 4,4 procent, innan en viss lättnad skett och priset sjunkit tillbaka till 68:16 dollar. För den amerikanska motsvarigheten WTI-oljan sker en liknande utveckling med en uppgång på nästan tre procent till 62:90 dollar.

I attacken, som Iran lägger skulden på USA för, dödades även en ledare för den irakiska milisgruppen Hashed al-Shaabi – Abu Mahdi al-Muhandi.

Oro för hämndattacker

Farhågorna växer nu för att Iran ska slå tillbaka genom att försöka attackera eller störa oljedepåer, fartygstrafik och annan infrastruktur på och runt Persiska viken.

– Det är  går nästan inte att överbetona betydelsen av den här händelsen, säger Helima Croft, chef för globala råvarustrategier på RBC Markets till CNBC.

I september förra året anklagades Iran för att ligga bakom en attack mot saudiska oljedepåer som lamslog produktionen och fick oljepriset att stiga med över 14 procent.

Alla stora oljebolag som Shell, Exxon Mobil och BP, noterar stigande kurser i förhandeln samtidigt som investerare viktar över till säkrare placeringar vilket resulterat i att spot-priset på guld stiger en procent liksom att den japanska valutan, yenen, förstärks mot den amerikanska dollarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.