Oljesand större miljöfara

Uppdaterad
Publicerad

Utvinningen vid de stora oljesandfälten i Kanada medför troligen betydligt större utsläpp av miljöfarliga ämnen än vad industrin hävdar, enligt forskare vid University of Toronto.

Deras studie, publicerad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, avfärdar industrins miljöberäkningar som inadekvata och ofullständiga.

Dammar inte inräknade

Utsläppen av polycykliska aromatiska kolväten befaras vara mellan två och tre gånger högre än tidigare beräknat. Skillnaden förklaras framför allt av att utsläpp i luften från de dammar som spillvatten hamnar i inte är inräknade.

Statoil har stor utvinning av oljesand i Kanada, men det norska bolaget säger sig inte använda samma utvinningsmetod som forskarna har studerat, rapporterar NTB.

Tjärsandfälten i Alberta är högaktuella i och med en miljödebatt i USA om det tänkta bygget av den transkontinentala ledningen Keystone XL.

Tonar ner

USA:s UD rapporterade häromdagen att bygget inte lär innebära något avgörande till eller från för miljön. I en intervju med Fox News säger USA:s president Barack Obama att utrikesminister John Kerry kommer att ”ge mig en rekommendation” om huruvida Keystone XL ska godkännas.

I intervjun tonar Obama ner antalet jobbtillfällen som oljeledningen skulle kunna ge upphov till.

Intervjuaren hänvisar till en studie som talar om 42.000 jobb men det vill inte Obama kännas vid.

– Det behövs några tusen som bygger ledningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.