Hotellchefen Odalis Vergara har arbetat på hotellet Brisas del Norte i 22 år. Foto: Tigran Feiler

Oljestaden Maracaibo i Venezuela drabbad av laglöshet och plundring

Uppdaterad
Publicerad

Venezuela har i helgen drabbats av nya elavbrott som gör livet svårt för befolkningen. Oljestaden Maracaibo är särskilt hårt drabbad, med laglöshet och plundring som breder ut sig i krisens spår.

Parasoll av palmblad ligger upp och ner i poolen. Brisas del Norte var ett stolt fyrstjärnigt hotell i Venezuelas näst största stad Maracaibo. I dag ligger det i ruiner.

– Plundrarna tog bord, stolar, glödlampor, elkablar. Allt de kunde, utbrister Odalis Vergara som är hotellchef.

Krisen i Venezuela
Över 500 företag har plundrats i Maracaibo. Foto: Tigran Feiler

Maracaibo är en tryckkokare som exploderat. President Maduro säger att elavbrotten beror på sabotage från USA. Oppositionen menar att det handlar om korruption och misskötsel.

Plundringen pågick i flera dagar

Efter flera dagar utan el och vatten urartade situationen i omfattande plundring och vandalisering. På hotellet pågick plundringen i flera dagar. Ingenting av värde finns kvar.

– Jag har arbetat här i 22 år och känner mig helt förkrossad. Som om jag hade förlorat en familjemedlem, säger Vergara och försöker hålla tillbaka tårarna.

Hotel Brisas del Norte plundrades under flera dagar. Foto: Tigran Feiler

Läkare lämnar landet

Ingenstans i Maracaibo är krisen tydligare än inom sjukvården. En tredjedel av Venezuelas läkare beräknas ha lämnat landet. Dora Colmenares är en av dem som är kvar.

– Vi befinner oss i en svår humanitär kris eftersom det saknas el och vatten. På universitetssjukhuset fungerar bara fem procent av verksamheten, säger Colmenares.

”Våra patienter dör hemma”

Universitetssjukhuset ligger i stort sett öde. Och det är tydligt att det råder brist på allt.

– Många väljer att inte komma till sjukhuset eftersom det saknas mediciner. Våra patienter dör hemma, säger läkaren Dora Colmenares.

En av Maracaibos största läsktillverkare har förvandlats till en krigszon. Foto: Tigran Feiler

Polisen dök aldrig upp

Hopplösheten breder ut sig i Maracaibo. För Odalis Vergara kommer livet aldrig att bli sig likt igen. Hon sökte hjälp från myndigheterna under plundringen, men de dök aldrig upp.

– Den här gången var det affärsverksamhet som drabbades. Nästa gång kommer det vara folks hem som plundras. Det har blivit en fråga om överlevnad, säger Odalis Vergara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet