Carlos Vecchio sätter upp en bild på oppositionledare Juan Guaido i en byggnad som tillhör Venezuelas försvarsdepartement i Washington. Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza fördömer att oppositionen har tagit kontroll över två byggnader som tillhör Venezuelas försvarsdepartement i Washington och en byggnad i New York. Foto: GERSHON PEAKS/Reuters/TT, Bebeto Matthews/AP/TT

Venezuelas utrikesminister: ”Olagliga ockupationer i USA”

Uppdaterad
Publicerad

Representanter för den venezuelanska oppositionsledaren Juan Guaido tog kontroll över tre av landets diplomatiska byggnader i USA under måndagen, rapporterar Reuters. Nu fördömer Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza tilltaget och vill att USA agerar.

Carlos Vecchio, Guaidos amerikanska sändebud, säger att oppositionen har tagit kontroll över två byggnader som tillhör Venezuelas försvarsdepartement i Washington och en byggnad i New York. De förväntar sig också att ta kontroll över Venezuelas ambassad i Washington under de kommande dagarna.

– Vi gör det här för att skydda Venezuelas tillgångar här i landet, säger Carlos Vecchio, rapporterar Reuters.

Vill avskaffa Maduro

Övertagandet är del i försök att avskaffa den sittande presidenten Nicolas Maduro.

Juan Guaidó, som leder Venezuelas nationalförsamling, utropade sig till landets interimspresident den 23 januari. Omkring 50 länder, med USA i spetsen, stödjer oppositionsledaren som landets rättmätige president, tills dess att nyval kan hållas.

”Olagliga ockupationer”

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza skriver på Twitter att ”den venezuelanska regeringen fördömer de olagliga ockupationerna av de diplomatiska högkvarteren i USA.”

Han menar att de amerikanska myndigheterna omedelbart måste lösa situationen.

USA kallade tillbaka sin resterande diplomatiska personal i Venezuela förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.