Foto: TT

Olycksplanets svarta lådor bärgade

Uppdaterad
Publicerad

Dykare har lyckats ta upp båda de ”svarta lådorna” från det Air Asia-plan som störtade i Javasjön den 28 december, uppger indonesisk tv.

Tidigt på tisdagen bärgade dykare den färdskrivare som spelar in samtalen i flygplanets cockpit, mindre än ett dygn efter att den andra färdskrivaren säkrats.

162 människor omkom när planet försvann under en flygning mellan Surabaya i Indonesien och Singapore.

Försvunnet Air Asia-plan

Kan ha exploderat

Lufttrycksförändringarna kan ha utlöst en explosion i planet över Javasjön, säger Supriyadi, chef på Indonesiens räddningstjänst, enligt nyhetsbyråer.

Men det verkar i så fall ha skett när planet ändå var på väg att störta, på vägen från Surabaya i Indonesien till Singapore den 28 december. Och andra myndigheter avvisade Supriyadis teori i går.

Lösningen på mysteriet kan finnas i de två funna färdskrivarna som nu är funna.

Att analysera innehållet i lådorna väntas ta alltifrån någon dag till flera veckor.

I vraket

Att någon av de 162 ombord skulle ha överlevt kraschen anses uteslutet. Hittills har 48 kroppar hittats, trots att hårt väder och höga vågor ofta gjort sökarbetet svårt för de fartyg och dykare som sänts till platsen.

De flesta av de övriga offren tros finnas inuti vraket.

– Jag har sagt till våra soldater att sökandet inte är över. Jag är säker på att resten av offren finns inuti planet. Vi vill hitta även dem, säger Indonesiens arméchef, general Moeldoko, enligt Reuters.

När Air Asia-planet försvann rådde oväder över Javasjön, men inga larm gick ut innan flight QZ8501 förlorade kontakten med omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnet Air Asia-plan

Mer i ämnet