Foto: TT

Analys: Om han dödats är det ett historiskt bakslag för rörelsen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vem är egentligen Abu Bakr al-Baghdadi? Med största sannolikhet är det inte hans riktiga namn, han har nämligen gått under många olika namn genom åren. Dessutom har han flera gånger framträtt med mask för ansiktet och därför, av sina egna, kallats för ”den osynlige Sheikhen”. 

Bengt Norborg

utrikesreporter

Den tydligaste offentliga bilden av honom är från en predikan han höll i al-Nuri moskén i Mosul 2014, då han utropade kalifatet. Sedan dess har han av allt att döma ansträngt sig för att hålla sin identitet och platsen där han befinner sig hemlig.

Med tanke på de öden tidigare ledare för både IS och al-Qaida drabbats av är hemlighetsmakeriet inte konstigt. Osäkerheten kring hans person gör också att han rapporterats död redan tidigare och att det samtidigt i dag också finns de som hävdar att han vid tiden för den ryska attacken i Raqqa befann sig på en annan plats – och därför lever.

LÄS MER: Ryssland: Vi har dödat IS ledare

Från Irak

Vad man ändå tror sig veta är att han är född i Samarra, norr om Bagdad, 1971, att han är en sunnimuslimsk präst som antingen radikaliserades redan under Saddam Hussein, eller under den tid han satt i ett amerikanskt interneringsläger efter invasionen av Irak. 

Som militant jihadist steg han fram som ledare för al-Qaida i Irak som senare bröt med al-Qaida och blev IS, Islamiska staten, 2010. Han beskrivs som välorganiserad och mer av en taktisk general på slagfältet än flera av al-Qaidas lärda teologiska ledare. 

Lockar tusentals

Frågorna kring al-Baghdadi (som betyder: från Bagdad) är dock många fler än svaren. Men uppenbarligen har al-Baghdadis rykte och framgångar när det så kallade kalifatet blev till lockat tusentals supporters från hela världen att ansluta sig till IS och riskera livet för att utvidga och försvara ett ”statsbygge” som nu bara krymper. 

Om han nu ändå dödats, i maj av ryskt bombflyg eller ännu tidigare i amerikanska räder, är det svårt att veta vad det innebär för Islamiska staten och fortsättningen på kriget.

Islamistiska organisationer som al-Qaida och IS är ofta decentraliserade, en hydra med många huvuden som skapar flockar med ledare som kan fatta egna beslut och som står beredda att ta över om någon faller ifrån.

Men om den påstådda högste ledaren dödats är det troligen ett åtminstone symboliskt bakslag för många inom en alltmer desperat rörelse – en rörelse som dock fortfarande är långtifrån död. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.