Johan von Schreeb, kirurg och forskare med erfarenhet från många konflikt- och katastrofhärdar världen över. Foto: TT

”Om man slappnar av – då blir det farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett fall av ebola har bekräftats, den här gången i USA. I morgon ska katastrofläkaren Johan von Schreeb utbilda 24 svenskar som är på väg ner till sjukdomens centrum – bland annat i ett av de absolut mest kritiska momenten. Det handlar om när den skyddande dräkten ska tas av.

På den nyligen uppsatta ebolakliniken vid Karolinska institutet samlas i morgon en grupp med 24 personer för att utbildas, kursledare är katastrofläkaren och ebolaexperten Johan von Schreeb – tillsammans med Sveriges främsta experter på det dödliga viruset.

De som ska resa ner till sjukdomens epicentrum är läkare, men även logistiker och andra som behövs för att bekämpa epidemin och se till att samhället inte faller sönder under tiden.

Ebolautbrott

Ett av momenten som ska gås igenom noggrant, är det mest kritiska. När den skyddande dräkten ska av, och ebolasmittan kan vara bara centimeter bort.

–  Man måste vara jävligt fokuserad och veta precis hus man ska göra, säger Johan von Schreeb till SVT.

”Om viruset kommer in kroppen tar det över”

”Försiktigt kränger jag av mig den yttersta handsken medan en klorlösning duschar mig. Det luktar som i ett kommunalt badhus. Jag fingrar nervöst efter blixtlåset i halsgropen. Det är förenat med dödsfara att nudda den oskyddade halshuden med handsken där ebolavirus kan sitta. Om viruset kommer in i kroppen tar det över. ”

Så skriver Johan von Scheeb i SVD i dag. Det är en nära beskrivning om hur han själv besökte eboladrabbade Sierra Leone, och höll kurser i hur man ska göra för att inte bli smittad av det han kallar en kommande digerdöd.

Momentet när munskydd, rock och skyddsglasögon ska tas av är livsfarligt, skriver han.

”Mänskliga faktorn är ytterst påtaglig”

Personerna som ska lära sig rutinerna delas in i team om två, något som kan komma att bli livsviktigt när de väl befinner sig mitt i epidemin.

Som speglar mot varandra ska de sedan följa en lista för att få av sig dräkten, och guida sin partner genom ett antal noga uträknade steg.

– Vi vet att det här är ett av de allra farligaste momenten. Den mänskliga faktorn är något som framförallt i sådana här lägen är ytterst påtaglig, man är så otroligt beroende av sitt eget beteende. Därför är det otroligt viktigt att man är systematisk och hela tiden tittar på varandra.

Rutinerna livsviktiga – även efter 20 gånger

Det är ännu inte fastställt vad som ligger bakom att de norska och spanska vårdbiträdena fått viruset, men trycket är högt på myndigheterna att ta reda på om det rör sig om ett misstag i rutinerna.

Oavsett hur det gått till så tror Johan von Schreeb att fallen blir en väckarklocka.

– Det kommer göra att man ser till att ha ordentliga säkerhetsrutiner, det sätter nivån på hur vården måste bedrivas. Man måste ha kontroll över varje moment.

Om man följer rutinerna till punkt och pricka blir man inte smittad, säger Johan von Schreeb. Men även i katastrofens centrum kan vardagen slå in, och de livsfarliga riskerna kännas avlägsna.

– Nästa farliga moment är när man tagit av sig ett 20-tal gånger och tycker sig ha fått in rutinerna. Man lyssnar inte på sin partner, och då kan det hända. Om man slappnar av, då blir det farligt.

”Man ska ha respekt”

De som samlas på Karolinska i morgon är enligt Johan von Schreeb ”Sverige mest lämpade” att resa till de eboladrabbade områdena, en spjutspets med experter, vårdpersonal och andra.

De ska arbeta med allt från sjukvård till att stötta familjer, skapa förtroende bland befolkningen och rapportera från krisens centrum.

Kursledaren Johan von Schreeb kommer att guida genom säkerhetsrutinerna. Det viktigaste är att hålla huvudet kallt och lyssna på sin partner säger han – något som kan vara en utmaning i den tryckande värmen.

Men bör man inte vara rädd också? Självklart, svarar katastrofläkaren.

– Man ska ha respekt. Om man inte är rädd, då blir man farlig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet