Omikron ökar i Norge och Storbritannien: ”Nödläge”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av av omikronvarianten ökar kraftigt i Storbritannien och Norge. Båda länderna har infört nya restriktioner samtidigt som vaccinationstakten för en tredje dos nu skalas upp kraftigt.

– Det är smittorekord efter smittorekord, säger Ellen Kessel, reporter på norska TV2, i Morgonstudion.

I Norge infördes i går nya restriktioner till följd av den ökade smittspridningen.

Folkehelseinstituttet, FHI, beräknar att antalet nya smittade kan uppgå till 90 000 – 300 000 fall per dag inom tre veckor. Och att antalet nyinläggningar på sjukhus kommer att nå 50-200 personer dagligen.

– Det är smittorekord på smittorekord. Vår statsminister har sagt att situationen är allvarlig. Och FHI har sagt att om man inte får bukt med smittan kommer det att se illa ut, säger Ellen Kessel, reporter på norska TV2, i Morgonstudion.

Bland annat har all alkoholförsäljning på uteställen stoppats och de som kan arbeta hemifrån ska arbeta hemifrån. Även julfirandet kommer att påverkas då endast tio personer får samlas.

– Man kan fira jul men man måste hålla fortsatt avstånd och inte var för många, säger Ellen Kessel.

Samtidigt skalas vaccinationstakten upp för tredje dosen, som nu ska erbjudas alla över 45 år i Norge.

”Nödläge”

Även i Storbritannien skenar smittan. I söndags höjdes varningsnivån från nivå tre till fyra på en femgradig skala.

– Boris Johnson har beskrivit att Storbritannien befinner sig i nödläge, säger Petter Larsson, reporter på plats i London, till Morgonstudion.

Premiärministern, som har benämnt omikron som en ”flodvåg”, har sagt att alla över 18 år i landet ska ha fått en tredje boosterdos innan årsskiftet. Så länge en vaccinationstakt hålls i finns inga planer i nuläget på att införa lockdown till jul.

Det har resulterat i timslånga köer och bokningskaos vid vacicnationscentralerna, vilket bland annat har lett till i att militären har kopplats in för att hjälpa till med administreringen av vaccinet.

– Här är det fullt fokus på att så många som möjligt ska ta sin boosterdos. Det är en miljon människor som måste få sin dos varje dag, det är mer än vad man hann med när det var som mest intensivt i våras, säger Petter Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.