Omöjligt uppdrag för Cecilia Malmström

Publicerad
Analys ·

Läckan idag om TTIP-förhandlingarna visar än en gång att frågan är mycket större och debatteras mer i länder som Tyskland och Frankrike än vad som skett i Sverige. För Cecilia Malmström framstår det hela allt mer som ett omöjligt uppdrag.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Även om Cecilia Malmström i sin kommentar i dag avfärdar de dokumenten som Greenpeace läckt som en ”storm i ett vattenglas” så kämpar hon och förhandlarna i motvind på båda sidor om Atlanten.

Opinion mot specialdomstolar

I Hannover i Tyskland talade Barack Obama och Angela Merkel nyligen varmt om att ett handelsavtal är möjligt. Men samtidigt demonstrerade uppåt 90.000 personer i Hannover mot avtalet. Opinionen i både Tyskland och Frankrike är skeptisk till TTIP-avtalet. I Tyskland ställer fackföreningsrörelsen och socialdemokraterna skarpa krav att investerarskyddet med specialdomstolar för företagen ska försvinna ur ett avtal.

En långtgående diskussion förs om hur handelsregler kan sätta demokratiskt fattade beslut ur spel, hur makten för internationella storföretag skulle öka med avtalet.

Frankrike vill skydda jordbruk

I Frankrike hörs liknande tongångar och opinionen är stark för att skydda europeisk livsmedelsproduktion, och allt som kan betyda import av GMO-grödor och hormonkött skrämmer.

I USA finns starkt stöd för nuvarande regler att federala myndigheter, delstater och kommuner i första hand ska köpa amerikanska varor. ”Buy American” är en populär paroll, och fackföreningar och många bland Demokraterna är skeptiska till att öppna USA för mer frihandel från Europa. Samtidigt är ett av EU:s viktigaste krav att europeiska företag ska kunna delta i offentlig upphandling i USA.  

Avvaktande i Sverige

Skillnaden är stor mot Sverige där de stora partierna, den tidigare alliansregeringen och den nuvarande röd-gröna regeringen, är överens om att ett handelsavtal skulle vara bra, och öka svenska och europeiska möjligheter att exportera varor och tjänster till USA. Också svenska fackföreningar är i grunden positiva till förhandlingarna, och skiljer därmed ut sig från fackföreningar i andra länder.

Kritik mot delar av avtalet avfärdas ofta med att det hela är utkast och att det är först ett framförhandlat avtal som kan diskuteras, men det bidrar till att frågorna inte uppmärksammas lika mycket här som i andra EU-länder.

Den sista april-veckan genomfördes den trettonde förhandlingsomgången mellan EU och USA. Målet är fortfarande att slutföra grundstommen i ett avtal under president Barack Obamas styre, alltså före årets slut. Men hittills har parterna inte gått in i detaljförhandlingar om de svåra områden där Greenpeace läcka visar hur långt USA står från EU:s officiella linje om bl.a. miljör och livsmedel. Att bli klar före årets slut framstår allt mer som ”mission impossible” eller omöjligt uppdrag för Cecilia Malmström.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.