Planet som var tänkt att lyfta från brittiska Salisbury på tisdagskvällen. Foto: Justin Tallis/AFP/TT

Omplacering av asylsökande till Rwanda stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Det plan som på tisdagskvällen var planerat att föra asylsökande i Storbritannien till Rwanda kommer inte lyfta som planerat, uppger det brittiska inrikesdepartementet för BBC. Beskedet kommer efter att Europadomstolen hävt flera av de aktuella omplaceringsbesluten.

Planerna på att skicka asylsökande från Storbritannien till Rwanda är del av det nya flyktingavtal som slutits mellan länderna. Tanken är att asylprocessen ska skötas där, medan Storbritannien står för kostnaden.

Upplägget har tidigare utstått hård kritik från bland annat människorättsorganisationer. Det handlar exempelvis om att människor som i många fall riskerat livet för att ta sig till Europa för att söka asyl, skickas till ett annat land som inte har samma yttrandefrihet och rättigheter som man känt behov av.

Planet ställdes in

Omplaceringarna har upprepade gånger försenats efter att avtalet mellan länderna överklagats. Men efter att Storbritanniens högsta domstol gav klartecken på måndagen planerades en första transport på tisdagskvällen, skriver BBC.

Upp till sju asylsökande var tänkta att avlägsnas med planet, men i sista stund kom dock nya besked från den brittiska regeringen. Den planerade avgången ställdes in, efter att Europadomstolen stoppat omplaceringsbesluten i flera av fallen.

Exakt vilka beslut som Europadomstolen fattat är ännu oklart, men i ett uttalande inför avgången meddelade domstolen att man vidtagit en ”brådskande interimistisk åtgärd” i fallet med en irakisk man som var tänkt att omplaceras med planet.

”Domstolen vidtar sådana åtgärder enbart på exceptionella grunder, när sökande annars ställs inför en reell risk för oåterkallelig skada”, går att läsa i uttalandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har yoga- och massagerum”. Följ med SVT:s Afrikakorrespondent till hotellet i Kigali där man nu förbereder sig för att ta emot asylsökande från Storbritannien. Foto: Johan Ripås

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.