Hongkongs chefsminister Carrie Lam vid en presskonferens tidigare i veckan. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Omstridd Hongkong-lag dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det lagförslag som väckt rasande reaktioner i Hongkong pausas. Områdets ledare Carrie Lam meddelade på lördagen att lagen skrinläggs.
– Vi har lyssnat till samhällets åsikter, säger Carrie Lam.

Lagen skulle möjliggöra utlämningar från det delvis självstyrande Hongkong till Fastlandskina. Den ses som ett brott mot Kinas löfte om ”ett land, två system”, och därmed ett hot mot Hongkongs status som globalt finansnav.

I fredags började stödet för lagen att svaja även hos Pekingvänliga politiker som uppmanade Carrie Lam att lägga det på hyllan under en tid.

Runt en miljon människor i Hongkong protesterade mot lagförslaget förra helgen. De våldsamma protesterna har pågått under veckan och mötts med tårgas och gummikulor från polisen.

Vill återställa lugnet

Nya demonstrationer mot lagen planerades under söndagen.

– Vi har lyssnat till samhällets åsikter, säger Carrie Lam under pressträffen och säger att kommunikationen gällande lagförslaget har brustit, uppger TT.

Hongkongs hårt kritiserade chefsminister Carrie Lam menar att regeringen nu har en viktig uppgift framför sig.

– Det är dags för regeringen att så snabbt som möjligt återställa lugnet och ordningen.

Motståndare till lagen har sagt att de kommer att fortsätta protestera om inte lagförslaget skrotas helt.

– Jag accepterar inte att Lam skjuter upp på lagförslaget. Det har tidigare hänt att regeringen skjutit på lagförslag bara för att ta upp dem igen månader eller år senare, när människor inte är lika upprörda, säger en anonym talesperson inom proteströrelsen i Hongkong till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet