Omtvistade sydkoreanska appar kartlägger coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

I Sydkorea har appar och hemsidor som visar var coronasmittade befunnit sig blivit extremt populära. Är det ett smart sätt att hindra ytterligare spridning eller bara integritetskränkande?

Sydkoreas myndigheter har lagt ut information om var de smittade befunnit sig de senaste 14 dagarna. Man har kartlagt människornas rörelser med hjälp av betalkort, mobiltelefoner och andra digital platsmarkörer. Det är med hjälp av den datan som företagen byggt kartapparna som visar var smittade befunnit sig.

Apparna har legat på topplistorna för nedladdningar i landet, och en av varianterna hade länge 20 000 nedladdningar i timmen.

Apple har stoppat flera appar från att komma ut, eftersom de inte kommer från myndigheter och det finns en risk att felaktig information sprids. En del av apparna som gått att ladda ner via Google Play har nu tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet