Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör påve Franciskus uttrycka sina kondoleanser under ett tal på Petersplatsen. Foto: TT/Filippo Monteforte

Omvärlden reagerar på katastrofen i Seoul: ”Hjärtskärande”

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea utlyser landssorg efter att omkring 153 personer dött under ett halloweenfirande i huvudstaden Seouls nöjeskvarter Itaewon. Under kvällen och morgonen strömmade kondoleanser från omvärldens makthavare in.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak beskriver händelsen som ”fruktansvärda nyheter”.

Trängselkatastrofen i Seoul

USA:s president Joe Biden skriver på Twitter att han och hans hustru Jill Biden sörjer med folket i Republiken i Korea och önskar de skadade ett ”snabbt tillfrisknande”.

”Alliansen mellan våra två länder har aldrig varit mer levande eller mer vital – och banden mellan vårt folk är starkare än någonsin.” skriver Joe Biden i ett uttalande på Vita Husets hemsida.

”Hjärtskärande”, skriver Jake Sullivan, säkerhetsrådgivare i Vita huset, på Twitter:

Påve Franciskus uttryckte sina kondoleanser under ett tal på Petersplatsen under söndagen:

”Vi ber också för dem unga människor som dog inatt till följderna av den tragiska händelsen i Seoul”

”Jag är förkrossad”

En norrman ska ha omkommit i paniken och Norges utrikesminister Anniken Huifeldt uttalade sig under söndagen utan att nämna detaljer om den norska medborgaren.

”Jag är förkrossad över nyheterna om den fruktansvärda händelsen i samband med Halloween-firandet i Seoul”, sa utrikesministern i ett uttalande.

Minst fyra kinesiska medborgare ska ha dött under firandet, rapporterar Nyhetsbyrån Xinhua med hänvisning till den kinesiska ambassaden i Seoul. President Xi Jinping har uttalat sig i ett brev där han uttrycker sin sorg:

”Å den kinesiska regeringens och folkets vägnar uttrycker jag mina djupa kondoleanser till offren och deras familjer och de skadade”, skrev presidenten i ett brev.

”Väldigt chockad och djupt ledsen”

Japans premiärminister Fumido Kashida skriver att han är ”väldigt chockad och djupt ledsen” över det inträffade i Itaewon. I Frankrike utrycker president Emmanuel Macron sin sorg i en tweet på både koreanska och franska där han erbjuder sitt stöd. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att de ”tragiska händelserna i Seoul kommer som en chock för oss alla.”

Sydkoreas president utlyste under söndagen landssorg:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sydkoreas president utlyser nationell sorgeperiod efter att minst 151 personer dött i huvudstadens nöjeskvarter Itaewon. Foto: Suh Myung-geon/TT, Lee Jin-man/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselkatastrofen i Seoul

Mer i ämnet