Foto: TT

One World Trade Center har öppnat

Uppdaterad
Publicerad

13 år efter 11 september-attacken – nu har One World Trade Center i New York öppnat. Skyskrapan är med sina 541 meter USA:s högsta byggnad.

104 våningar högt, täckt i glas och till ett värde av nära 30 miljarder kronor.

One World Trade Center tar nu över rollen som mittpunkt i New Yorks stadssiluett efter de två tvillingtornen och WTC7 som rasade vid terrorattacken den 11 september 2001.

– Stadens siluett är hel igen, sa Patrick Foye, vd för Port Authority of New York and New Jersey som äger skyskrapan.

3.000 företag ska flytta in i skrapan, först ut var mediabolaget Condé Nast, som bland annat äger The New Yorker och Vanity Fair, och som ska husera på våningarna 20 till 44. 170 av deras totalt 3.400 anställda tog plats i den 541 meter höga byggnaden under måndagen.

Mycket kvar att hyra ut

Men än är bara 58 procent av byggnaden uthyrd, många är tveksamma till att arbeta i byggnaden. Men ingen behöver vara rädd, menar ägarna.

– Det är den säkraste byggnaden i Amerika, slog vd Patrick Foye fast, rapporterar AP.

Enligt arkitekten T.J. Gottesdiener från Skidmore, Owings & Merrill är konstruktionen uppbyggd av stålförstärkt betong och så ”terrorattack-säkrad den kan bli”.

– One World Trade Center sätter en ny standard när det kommer till design, konstruktion, prestige och hållbarhet. Öppnandet av den här ikoniska byggnaden är en enorm milstolpe i transformeringen av nedre Manhattan till en levande stadsdel, dygnet runt, sa Patrick Foye.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.