Genrebild. Förslaget får kritik från flera danska barnmorskor. Foto: TT

Oönskade bebisar kan komma att få lämnas in i luckor i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Babyluckor, där oönskade barn anonymt får lämnas in, kan bli verklighet i Danmark. En majoritet i Folketinget är nu för att det skapas ett sådant system.

Ett övergivet spädbarn hittades dött tidigare i veckan i Glostrup utanför Köpenhamn och sedan dess har frågan om babyluckor, där oönskade bebisar anonymt kan lämnas in aktualiserats, rapporterar Ekot.

I Danmark har man i snitt ett fall per år där spädbarn överges och sedan 2004 har åtta levande och fem döda spädbarn hittats.

Men förslaget får kritik från flera danska barnmorskor. Lillian Bondo, som är ordförande för de danska barnmorskornas fackförbund, säger till Danmarks radio att risken är att fler barn riskerar att bli bortlämnade och växa upp utan mamma.

Babyluckor finns redan i dag i flera europeiska länder. Bland annat i Tyskland, där 500 spädbarn hittills har lämnats in.

Så här ser en babylucka ut Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.