Demonstranter utanför en domstol i Massachusetts där Purdue Pharma, som ägs av familjen Sackler, ställs till svars för hur de sålt opioider i USA. Foto: TT/Charles Krupa

Opioidjätten ansöker om konkurs

Publicerad

Purdue Pharma, tillverkare av läkemedlet OxyContin, har begärt sig själva i konkurs. Ansökan ses som ett försök att skydda företaget och dess ägare från de mer 2 600 stämningar som riktats mot läkemedelstillverkaren.

Purdue Pharma anklagas för att ha utlöst den så kallade opioid-krisen i USA. Att opioidjätten nu ansöker om konkurs ses som ett försök att undvika de mer 2 600 stämningar på nationell och delstatsnivå som riktas mot företaget. Det skriver New York Times.

Ansökan om konkurs inkluderar förslag om förlikning i de flesta av de fall där stämningar riktats mot företaget. Därför förväntas ansökan bestridas av minst 26 delstater som tidigare vägrat gå med på uppgörelser med Purdue Pharma. Avsikten är att försöka komma åt familjen Sackler som äger företaget och som är en av USA:s rikaste.

Rekonstruktion och förlikning

Konkursansökan lämnades in sent på söndagen. Purdue Pharma hoppas att en fullständig rekonstruktion av företaget ska räcka för att slippa undan att ställas inför rätta. Förlikningen skulle bland annat inkludera att familjen Sackler avstår sitt ägande i företaget och att det rekonstruerade Purdue Pharmas vinster skulle gå till att betala de målsägandes skadeståndskrav.

Utöver detta skulle Sacklerfamiljen betala tre miljarder dollar över en period på sju år till de som drabbats i opioid-krisen. De skulle också sälja det brittiska läkemedelsföretaget Mundipharma. Pengarna från försäljningen skulle gå till förlikningen.

Vill se förlikning

De 24 övriga staterna i USA har sagt att de är beredda att gå med på förlikningen för att så snabbt som möjligt få ut pengar till de drabbade.

Tidigare har läkemedelsföretaget Johnson & Johnson döms till miljardböter för att ha bidragit till opioidkrisen i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.