Foto: TT

Öppnar för justerat fredsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Colombias regering och Farcrebellerna har kommit överens om att inleda nya samtal i syfte att diskutera ”förändringar” i det omtvistade fredsavtalet. De är även ense om att vapenvilan ska fortsätta.

Sedan landets president Juan Manuel Santos överraskande utsågs till fredspristagare säger regeringen och Farc i ett gemensamt uttalande att de ska ”fortsätta att lyssna på motståndarna” till avtalet, som röstades ned i en folkomröstning i söndags.

Tidigare uppgav källor i Röda korset att medlemmar i gerillan har börjat att återvända till sina gömställen i den colombianska djungeln. De marxistinspirerade rebellerna hade dessförinnan samlats i ett avlägset område i landets södra delar för att förbereda sig för en FN-övervakad avväpning.

Farc uppger på Twitter att de gör det för att undvika ”provokationer” från dem som är emot fredavtalet. 

Osäkerheten om vad som ska hända med fredsförhandlingarna i Colombia har varit stora, eftersom avtalet löper ut vid månadsskiftet. Avtalet, som tog fyra år att medla fram röstades ner med minsta möjliga marginal av folket i helgen.

Huvudförhandlaren, Humberto de la Calle, har skickats till Kuba för att återuppta förhandlingarna med Farcgerillan och på hemmaplan ska Santos träffa Álvaro Uribe, oppositionsledare och en av huvudanhängarna till nejsidan i folkomröstningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredsavtalet i Colombia

Mer i ämnet