Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nedstängningen i Storbritannien fortsätter ytterligare fyra veckor. Foto: EBUVisa alla (2)
Visa alla (2)

Öppningen av Storbritannien skjuts upp en månad

Publicerad

Britterna får vänta till den 19 juli med att gå ut och dansa och umgås i grupp igen. Anledningen är den snabba spridningen av deltavarianten av coronaviruset.

– Tusentals fler riskerar att dö om vi inte ger sjukvården några extra nödvändiga veckor, säger premiärminister Boris Johnson om dagens besked.

England var på väg mot ett öppnare samhälle igen, med planer på att lyfta de flesta covidrestriktioner den 21 juni. Men britterna får hålla ut i fyra veckor till.

Deltavarianten av coronaviruset, som först upptäcktes i Indien, tros vara omkring 60 procent mer smittsam än den variant som tidigare dominerade.

Delta tagit över spridningen

Storbritannien har sett en ökning med nära 50 procent av nya fall av covid-19 den senaste veckan. 90 procent av de sjuka uppges ha deltavarianten.

Under de fyra veckor som britterna nu får vänta, ska man snabba på vaccineringstakten. Två sprutor ger ett mycket bättre skydd mot deltavarianten än bara en spruta och antalet fullvaccinerade i Storbritannien behöver därför öka.

Kortar ner tid mellan doser

– Viruset kommer annars att hinna ikapp vaccineringen, säger Boris Johnson om uppskjutandet av öppningen.

Genom att förkorta tiden mellan vaccination ett och två, från tolv veckor till åtta veckor för vuxna över 40 år, ska man öka takten kommande veckor för att kunna öppna som planerat den 19 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer