Människor på Zanzibar köar för att rösta i valet i Tanzania. Foto: AP/TT

Oppositionen varnar för valfusk i Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Tanzania uppger att dagens presidentval präglas av ”utbredda oegentligheter”. Oroligheterna i landet har varit stora inför valet.

Presidentkandidaten för oppositionspartiet Chadema, Tundu Lissu, skriver på Twitter att det har kommit rapporter om att observatörer från partiet hindrats från att komma till vallokalerna. Han säger vidare att om det fortsätter är stora folkliga protester ”det enda alternativet att skydda valets oberoende”.

Sittande presidenten John Magufuli, från CCM, har haft makten i landet sedan 2015 och striden om presidentposten tros stå mellan honom och Tundu Lissu.

Tio sköts ihjäl

Det har varit oroligt i Tanzania inför valet och enligt oppositionen sköts tio personer ihjäl i delvis självstyrande Zanzibar i tisdags samtidigt som ytterligare ett 50-tal skadades.

Observatörer har uttryckt oro över att valet inte kommer att hållas på ett rättvist sätt och man har också sett en nedgång i landets demokratiutveckling och yttrandefrihet under regerande vänstersocialistiska Revolutionära partiet, CCM:s, tid vid makten.

Kritik från människorättsgrupper

Landets valkommission har nekat oppositionella parlamentskandidater att ställa upp, enligt al-Jazeera och Chadema har senaste dagarna varnat för valfusk upprepade gånger.

Sittande president Magufuli, har blivit populär bland annat genom att kampanja mot korruption, men hans hårda tag mot medier och att journalister, aktivister och flera oppositionsmedlemmar har gripits har spätt på kritik från människorättsgrupper och allierade.

Tror rättvisan segrar

Knappt 30 miljoner människor är röstberättigade i valet i Tanzania.

En av dem är väljaren Jackson Daudi som lade sin röst i huvudstaden Dodoma under onsdagen.

– Jag hoppas att röstningen kommer att gå smidigt och att valapparaten kommer att vara rättvis mot alla kandidater. Jag tror att rättvisan kommer att segra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.