Zimbabwes första dam Grace Mugabe eftersträvar presidentposten efter sin make Robert Mugabe. Foto: AP/TT

Grace Mugabe i landsflykt i Namibia – enligt oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

I Zimbabwe florerar obekräftade uppgifter om att landets första dam Grace Mugabe flytt till Namibia. Hon har sagt sig vilja efterträda sin make på presidentposten och sparkade nyligen sin konkurrent vicepresident Emmerson Mnangagwa som tros ligga bakom den pågående militärkuppen.

Grace gifte sig med Robert Mugabe 1996 och på senare år har hon tagit alltmer aktiv del i politiken. Hon sitter i regeringspartiet ZANU-PF:s politbyrå och leder partiets kvinnoorganisation. Hon anses ha stöd av den unga så kallade G40-falangen inom partiet och har gjort allt skarpare politiska utfall mot sina meningsmotståndare.

Kontroll över militären

Den andra falangen består av äldre anhängare som stödjer den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa. Han tros ha kontroll över militären som ligger bakom den kupp som pågår i landet. Båda slåss om att få ta över presidentposten efter den 93-årige Robert Mugabe.

Oppositionskällor som citeras av BBC gör gällande att Grace Mugabe flytt till Namibia. Robert Mugabe sitter i husarrest i Harare, enligt ett uttalande av Sydafrikas president Jacob Zuma.

Extravaganta vanor

Grace Mugabe har blivit flitigt omskriven för sina extravaganta vanor och vidlyftiga shoppingresor. Hon har kritiserats för lyxinredning av presidentpalatset och äger rader av företag och fastigheter.

Misshandel

Grace Mugabe hamnade i rubrikerna sedan hon misshandlat en brittisk fotograf i Hong Kong. Vid ett annat tillfälle slog hon en fotomodell blodig med en elsladd på ett hotell i Sydafrika. Hon har sluppit straff på grund av sin diplomatiska immunitet.

I läckta Wikileaksdokument 2010 anklagas hon för att tjänat miljoner dollar på diamantutvinning i Zimbabwe. Hon förnekar detta och har stämt en zimbabwisk tidning som publicerat dokumenten.

Ifrågasatt doktorstitel

Hennes doktorstitel i sociologi vid Harares universitet har ifrågasatts. Hon fick sin titel av presidenten efter två månader som inskriven vid universitetet.

EU och USA har satt henne på sanktionslistan med reseförbud för hennes delaktighet i vanstyre av det utblottade landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.