Raila Odinga. Foto: TT

Oppositionsledaren Raila Odinga drar sig ur presidentvalet i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Raila Odinga drar tillbaka sin kandidatur i det kenyanska nyvalet. Han hävdar att valkommissionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltigförklarade presidentvalet.
– Vi kan vänta oss stora oroligheter i landet, säger SVT Nyheters korrespondent Johan Ripås.

Presidentvalet den 8 augusti underkändes av landets högsta domstol, vilket var första gången en domstol ogiltigförklarade ett presidentval i Afrika, uppger AP. Enligt konstitutionen måste landet nu hålla nyval, vilket är planerat till den 26 oktober.

Odinga har tidigare flaggat för att han kommer att bojkotta nyvalet om inte valkommissionen byter ut tjänstemän, som han hävdar ligger bakom oegentligheter i valet i augusti, och på tisdagen meddelade oppositionsledaren att han drar tillbaka sin kandidatur.

– För det kenyanska folkets, regionens och hela världens bästa tror vi det kommer att vara bäst för alla om Nasa (oppositionsalliansen reds. anm.) avsäger sig presidentkandidaturen i valet som skulle hållas den 26 oktober, säger Raila Odinga enligt Reuters.

”Ytterst allvarligt”

Motståndaren, den sittande presidenten Uhuru Kenyatta, hävdar att valet kommer att genomföras som planerat.

– Vi är säkra på att vi kommer att få fler röster än förra gången, säger han enligt Reuters.

Men enligt SVT Nyheters Afrikakorrespondent Johan Ripås finns det inga förutsättningar för ett nyval nu. 

– Odinga drar sig ur eftersom han tror att valet inte kommer att gå rätt till. Det betyder att han underkänner hela det demokratiska systemet i Kenya, det är ytterst allvarligt, säger han.

Kan bli oroligheter

Johan Ripås tror att det kommer att utbryta stora oroligheter i Kenya, sannolikt redan på tisdagskvällen.

– Det här är en bomb i Kenya, det är jättestort. Det kan bli omfattande oroligheter och det kan slå stenhårt mot landets haltande ekonomi.

I Kenya röstar befolkningen huvudsakligen efter etnicitet. Odinga har massivt stöd i västra Kenya och Kenyatta i de centrala delarna av landet.

– Odinga har ett jättestort folkligt stöd, framför allt bland fattiga människor i slumområden där det brukar bli oroligheter. Väldigt stora grupper i Kenya är helt säkra på Odinga blev bestulen på presidentposten i förra valet, att det var valfusk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet