Senatorn Jeanine Anez har utropat sig till interimspresident i Bolivia efter Evo Morales avgång. Foto: Natacha Pisarenko/AP

Oppositionsledare utropar sig till tillförordnad president i Bolivia

Uppdaterad
Publicerad

Senatorn och oppositionsledaren Jeanine Áñez har utropat sig till tillförordnad president i Bolivia efter Evo Morales avgång, rapporterar AP. Detta trots att det inte var tillräckligt många ledamöter närvarande för att fatta ett giltigt beslut. Áñez, som tidigare var andre vice talman i senaten, har tidigare utlovat att nya val ska hållas i landet i januari.

När Evo Morales avgick som president lämnade också vicepresidenten och senatens talman sina poster, vilket orsakade ett maktvakuum i Bolivia.

Parlamentsledamöter från Morales vänsterparti bojkottade omröstningen om Jeanine Áñez som interimspresident och det saknades ledamöter i kongressen för att fatta ett giltigt beslut, skriver Reuters. Trots det utropade hon sig till övergångspresident i landet.

Oro på gatorna

Morales har fått asyl i Mexiko, där han landade under tisdagen. Han lämnade landet på grund av att oroligheterna och säger att Mexiko ”räddar hans liv”, men har samtidigt lovat att återvända.

Expresidenten och hans anhängare kallar den motvilliga avgången, som stöttades av militären, för en ”statskupp”, medan oppositionen krävt att han ska säga upp sin titel sedan det omstridda valet i oktober i vilket han anklagats för valfusk.

Sedan presidentvalet har våldsamma protester pågått, men oroligheterna har inte lagt sig efter det att Morales lämnat landet och sin post.

Det rapporteras om sammandrabbningar mellan missnöjda Moralessympatisörer och oppositionsanhängare på storstädernas gator och landets försvarschef Williams Kaliman har uppgett att väpnade styrkor nu samarbetar med polisen för att få kontroll över situationen.

Morales: ”Kupp”

Moralesanhängare som försökte ta sig till parlamentet efter Jeanine Anez besked ska också ha drabbat samman med polis.

I ett uttalande fördömer Evo Morales det han benämner som en ”kupp” av den ”självutnämnde” övergångspresidenten, rapporterar AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer