Alexander Lukasjenko har åkt runt och besökt flera militäranläggningar i Belarus. I videon ser man demonstranter som bildade mänsklig kedja i Minsk. Foto: Andrei Stasevich/AP/TT

Lukasjenko manar militären till ”full stridsberedskap”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna i Belarus fortsätter. Europas siste diktator Alexander Lukasjenko besökte under dagen militäranläggningar i landet och där han manade till full militär beredskap.

Samtidigt befinner sig oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja fortsatt i exil i Litauen.

Massprotesterna mot Europas siste diktator Alexander Lukasjenko fortsätter i Belarus. Den senaste veckan har hundratusentals belarusiska demonstranter gett sig ut på gatorna och krävt Lukasjenkos avgång.

Under lördagen besökte Lukasjenko landets militära styrkor i Grodno nära gränsen till Polen. I slutet av månaden planeras en stor militärövning att äga rum i området.

Manar till beredskap

Han anklagade bland annat Natotrupper i Polen för ”ökad rörlighet” i gränsområdet och beordrade militären att ha ”full stridsberedskap”.

Enligt Lukasjenko har massprotesterna efter valet i landet stöd av västländer, och han beordrade militären att försvara de västra delarna av Belarus, som han beskrev som ”en pärla”.

– Det innebär att vidta stränga åtgärder för att skydda vårt lands territoriella integritet.

Lukasjenko har tidigare beordrat skärpt gränsbevakning för att stoppa utländska stridande och vapen från att komma in i landet. Enligt honom kommer stora mängder pengar in för att finansiera protesterna.

”Visade stöd med folket”

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja befinner sig i exil i Litauen sedan hon flytt från Belarus efter presidentvalet för ett par veckor sedan. I veckan gav hon sin första presskonferens efter valet i Belarus där hon sa att det belarusiska folket aldrig kommer att acceptera det nuvarande styret i landet.

Hon har vädjat om omvärldens stöd och samtidigt har grannlandet Ryssland förklarat att utländsk makt inte ska ha kontakt med oppositionen i Belarus. Ryssland menar att utvecklingen i landet är en belarusisk angelägenhet. 

– Jag har ingen anledning att kontakta Putin. Jag har ingenting att fråga Putin om förutom att respektera Belarus suveränitet, säger Tichankovskaja i en ny intervju med nyhetsbyrån Reuters under lördagen och fortsätter:

– Det belarusiska folket kommer inte att acceptera att Lukasjenko behandlar dem som han tidigare gjort, han kommer att få lämna förr eller senare, säger hon.

Vill stänga fabriker

Många fabriksarbetare i Belarus har även gått ut och och protesterat i veckorna. Lukasjenko uppgav på lördagen för den ryska nyhetsbyrån RIA att han kommer att stänga fabriker som har personal som går ut och deltar i protesterna.

Lukasjenko föreslog även att avskeda all personal som deltar i protesterna.

-  Om en fabrik inte fungerar, låt oss då stänga portarna från och med måndag. Människor kommer att lugna sig och vi kommer att bestämma vilka som bjuds in att jobba, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.