Säkerhetsvakter bevakar en protest i oppositionsfästet Kisumu i västra Kenya under helgen. Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oppositionsledaren Odinga: Gå inte till jobbet

Publicerad

Kenyas oppositionsledare Raila Odinga manar sina anhängare att stanna hemma från jobbet på måndag, för att visa sitt missnöje med presidentvalet. Samtidigt ökar trycket från omvärlden för att få oppositionen i Kenya att erkänna sig besegrad.

Vid ett politiskt massmöte i Nairobi under söndagen uppmanade Raila Odinga sina anhängare att strunta i att gå till jobbet på måndagen.

– Vi förutsåg att de skulle stjäla valet och det har sedan skett. Det här är inte avslutat. Vi kommer inte att ge upp, sade Odinga inför jublande anhängare i slumområdet Kibera.

72-åringen, som för tredje gången sett sig slagen i ett presidentval, sade att han ska berätta mer om sin strategi på tisdag.

LÄS MER: Analys: Kenya behöver goda förlorare för att slippa våldet efter valet

”Respektera resultatet”

Samtidigt ökar den internationella pressen på honom att erkänna sig besegrad.

FN:s generalsekreterare uppmanar Odinga och oppositionen att ”skicka ett tydligt budskap” till sina anhängare om att avstå från våld.

EU:s utrikeschef Frederica Mogherini har i ett uttalande gratulerat den sittande presidenten Uhuru Kenyatta till valsegern och uppmanar oppositionen att ”respektera resultatet av valet och använda de lagliga medel som finns för överklaganden och klagomål.”

LÄS MER: EU-observatör: Inget valfusk i Kenya

24 människor har dött i oroligheter

Våldet och protesterna i flera av Kenyas fattigare områden tog fart efter att valkommissionen sent i fredags meddelade att den sittande presidenten Uhuru Kenyatta fått drygt 54 procent av rösterna och därmed vunnit valet.

Det resulterade i demonstrationer och protester på flera platser i landet. Den kenyanska människorättsorganisationen, Kenya National Commission on Human Rights, uppger att minst 24 människor dött i valrelaterade oroligheter. Organisationen är kritisk till hur polis och militär hanterat protesterna och menar att styrkorna använder ”övervåld” och skjutvapen mer än nödvändigt.

Enligt rapporter på söndagen har dock det dygnet varit förhållandevis lugn.

Den kenyanske oppositionsledaren Raila Odinga. Arkivbild. Foto: Jerome Delay/AP/TT

”Folkets domstol avgör”

Oppositionen talade om utbrett valfusk redan innan det officiella resultatet publicerades. Men istället för att ta saken till domstol uppmanade man sina anhängare att fortsätta demonstrera.

-Vi kommer att hålla fram bevisen för folket för att de ska få ta ställning. Vi går till den ”allmänna opinionens domstol”, sade James Orengo, senator och anhängare till utmanaren Raila Odinga, till nyhetskanalen BBC i lördags kväll.

Efter presidentvalet 2007 dog 1 200 personer i protester efter att oppositionen, även då företrädd av Raila Odinga, förlorade.

Liksom i valet 2013 stod kampen i år mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Årets val var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president.

Även denna gång hävdar han valfusk, närmare bestämt att hackare tagit sig in i valkommissionens databas och ändra röstsiffrorna. Detta genom att använda sig av identiteten av valkommissionens IT-chef, som hittades mördad före valet.

Utländska valobservatörer har sagt att allt verkar ha gått rätt till under valdagen, men har inte bedömt anklagelserna om fusk vid själva rösträkningen.

Valkommissionen meddelade sent på fredagen att Kenyatta vann valet med 54,27 procent av rösterna mot Odingas 44,74 procent.

Källa: Utrikespolitiska institutet, AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i Kenya 2017

Mer i ämnet
Säkerhetsvakter bevakar en protest i oppositionsfästet Kisumu i västra Kenya under helgen. Foto: AP/TT
Den kenyanske oppositionsledaren Raila Odinga. Arkivbild. Foto: Jerome Delay/AP/TT