Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ber er att fortsätta kampen för demokrati” säger Kilicdaroglu. Foto: EPA/Sedat Suna/TT

Oppositionsledaren: ”Senaste årens mest orättvisa val”

Uppdaterad
Publicerad

När resultatet i det Turkiska valet började klarna gick oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu (CHP) upp i talarstolen och förmedlade sin besvikelse över det han kallar ”de senaste årens mest orättvisa val”.

– Alla statens möjligheter har mobiliserats för att stödja ett parti, sade CHP-ledaren inför partiets anhängare i Ankara.

Trots alla påtryckningar menar Kemal Kilicdaroglu att en sak står klart:

– Folket vill byta ut det auktoritära styret.

Kilicdaroglu gick till val med löften om att förbättra demokratin i landet, återställa ekonomin genom att återgå till en mer konventionell politik och att förbättra banden till väst.

– Vi kommer att fortsätta att ligga i framkant i denna kamp tills verklig demokrati intar vårt land, sade han och tackade de mer än 25 miljoner människor som röstat på honom.

– Jag ber er att fortsätta kampen för demokrati, sade han som avslutande uppmaning.

Oppositionspartiet IYI:s ledare gratulerar med pik

Oppositionspartiet IYI:s ledare Meral Aksener gratulerade president Erdogan till segern och sade samtidigt att hon kommer att fortsätta sin opposition mot AKP.

I ett tal i Ankara sade Aksener att resultaten visade att det finns en stor läxa som Erdogan behöver lära sig, och tillade att hon hoppas att han agerar som president för alla turkar.

Hon uttryckte även besvikelse över Erdogans segertal i Istanbul där han skarpt kritiserade oppositionens presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.