Oprah diskriminerad i väskaffär

Uppdaterad
Publicerad

Pratshowdrottningen Oprah Winfrey blev offer för rasism i Schweiz nyligen, när en försäljare i en exklusiv väskaffär vägrade sälja en väska åt henne.

Superstjärnan berättar om händelsen i amerikansk tv.

– Jag bad att få titta på en väska men hon sa ’nej nej, du vill inte titta på den, den är för dyr för dig’. Hon vägrade att visa väskan, trots att jag insisterade, och började i stället visa andra mindre väskor, säger Oprah Winfrey.

God för 20 miljarder

Incidenten skedde i Zürich, dit Oprah rest för att gå på Tina Turners bröllop.

Väskan som Oprah ville titta på kostade enligt BBC 35.000 dollar, 240.000 kronor. Inte något vanliga dödliga lägger på väskor, men tv-mogulen Winfrey tjänade över 500 miljoner kronor förra året och har en uppskattad förmögenhet på närmare 20 miljarder kronor.

– ’Jag vill inte såra dina känslor’ sade kvinnan till slut, och då sa jag bara tack, du har säkert rätt, och gick ut från affären, berättar Oprah Winfrey.

Hårda asyllagar

Hon säger till tv-kanalen CBS att hon hade kunnat protestera mer högljutt, men att problemet med rasism fortfarande hade existerat i Schweiz.

Det pågår en debatt i landet kring nya regionala lagar som vill förbjuda asylsökande att besöka vissa offentliga platser, som bibliotek och simhallar. Lagförslagen liknads med apartheid av människorättsorganisationer.

Landets lagar för asylsökande skärptes i juni.

Oprah Winfreys berättelse är enligt BBC en pr-mardröm för Schweiz. Tv-stjärnans pratshow visas inte i landet.

Schweiziska turistrådet har bett om ursäkt, medan chefen för lyxbutikkedjan Trois Pommes hävdar att det var ett missförstånd.

Oprah säger att hon övervägde att köpa hela butiken för att markera vilket misstag personalen begått, men avstod för att inte ge försäljaren bonus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer